U jeku je sezona smokvi, preukusne letnje poslastile, ali list ovog voća je nepravedno zapostavljen. Naime, obiluje antioksidantima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 kao minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. A čaj od njega nazivaju "eliksir života", jer donosi mnoge blagodeti organizmu.
Odličan je za ljude koji se bore sa insulinskom rezstencijom i dijabetesom, imaju visoke trigliceride, povišen pritisak, probleme sa anemijom, ali i za osobe koje žele da se reše viška krilograma. Osim toga, može ublažiti tegobe čira na želucu, sprečava zatvor, a dobar je saveznik i kod suzbijanja afti. Međutim, nije zamena ni za jedan lek, te je veoma bitno pre konzumiranja ovog napitka da se posavetujete sa lekarom.
Kako se pravilno bere list smokve?
List smokve ima period kada se bere, a to je kasno proleće, leto ili rana jesen. Sa stabla skinete zdrave i čitave listove, dobro ih operite i iscedite, a zatim ih stavite na neko mesto koje je na promaji. Čuvajte ih i sušite u tamnoj i prozračnoj prostoriji.
Kako proveravate da li su dovoljno suvi?
Uzmite jedna list i protrljajte ga prstima, ako se savija i mrvi pod prstima, znači da su spremi za pravljenje čaja.
Takve listove usitnite prstima i spakujte ih u teglu sa poklopcem. Čaj od listova smokve možete da koristite tokom cele godine.
Kako se pravi čaj? U 200 ml ključale vode dodajte 1 do 2 kašičice izdrobljenih listova smokve. Posudu poklopite i ostavite tako da odstoji otprilike 10 minuta. Potom ga porcedite i spreman je za konzumiranje.
Upozorenje: Čaj od lista smokve se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.