Dr Vojislav Šešelj je u zatvoru u Hagu otkrio da ima rak debelog creva, da bi se nakon operacija i hemioterapije uspešno oporavio. Nakon medicinskih tretmana, Šešelj je skrenuo pažnju kako je važna i ishrana.
"Hranio sam se zdravo, jeo mnogo voća i povrća. Odtad svakog jutra pijem sok od aronije i sveže ceđen sok od mešavine cvekle, peršuna, celera, šargarepe i jabuke. Jedem sezonsko voće sve dok ne dođe vreme smokava. One su rajsko voće, to je čudo jedno koliko je zdrava."
Na pitanje da li misli da je stres uzrok njegove bolesti, Šešelj je odgovorio:
"Trudio sam se u Hagu da drugima izazivam stres, a ne oni meni, ali mislim da je pravi uzrok moje bolesti loša hrana koju smo tamo dobijali. A mogao je to biti i stres, čovek nekad i potiskuje svoja osećanja. Trudio sam se da to sakrijem, nikada nisam dozvoljavao da drugi primete moju patnju," ispričao je Šešelj pre šest godina.
Jelovnik kojeg se pridržavao Vojislav Šešelj nakon operacije i hemoterapije:
- Svako jutro pre doručka 3-4 gutljaja soka od sibirske aronije
- Blendirani sok od cvekle, đumbira, peršuna, celer, šargarepa i jabuka
- Svakog dana salata od peršuna, celera, šargarepe (uz dodatak kelerabe, kupusa i rotkvica)
- Zimi svakog dana pojesti do dva nara
- U zavisnosti od sezone, dnevni unos svežih smokvi, banana, jabuka, kruški, šljiva, borovnica, maline, kupine, kajsije...
- Čorba od 15 vrsta različitih povrćki
- Nekoliko puta nedeljno teleće, pileće i svinjsko meso, riba češće
- Jedna tableta dnevno magnezijuma, kalcijuma i cinka
- Omega 3 jednom dnevno