3 zanimljive činjenice o menopauzi: Korisna stvar koju vam niko do sada nije rekao

Menopauza je prirodan biološki proces i dijagnostifikuje se nakon što žena 12 meseci nema menstrualni ciklus

Lepi & Zdravi
3 zanimljive činjenice o menopauzi: Korisna stvar koju vam niko do sada nije rekao
Foto: Profimedia

Menopauza je prirodno stanje i prirodan put starenja ženskog tela. Može se desiti u 40im, ali i u 50im godinama života, i dešava se baš svima.

Ali zašto onda većina žena ne želi da prihvati nešto što je prirodno?

Donosimo vam 3 zanimljive činjenice o menopauzi koje vam do sada sigurno niko nije rekao:

Činjenica broj 1: Sva tela stare

Možete probati sve kreme i suplemente, popiti sav zeleni sok na dohvat ruke, ali starenje je deo prirodnog biološkog procesa koji se ne može izbeći. Kako reproduktivni organi (materica i jajnici) stare, nivoi hormona estrogena i progesterona takođe se smanjuju. Smanjenje ovih hormona je glavni uzrok većine simptoma koje doživljavaju žene u menopauzi – naleti vrućine, noćno znojenje, nagli ubrzani rad srca, poremećaji spavanja, promene raspoloženja, suvoća vagine, problemi sa mokrenjem.

Menopauza
foto: Shutterstock

Činjenica broj 2: Debljina je vaš prijatelj

Kada vaši jajnici više ne proizvode estrogen, masno tkivo tela počinje da proizvodi i reguliše estrogen u telu. Povećanje telesne masti tokom ovog perioda je način našeg tela da se nosi sa smanjenom proizvodnjom estrogena kako starimo. Pošto je smanjen nivo estrogena povezan sa mnogim neželjenim efektima menopauze, povećanje nivoa estrogena može pomoći u ublažavanju mnogih od ovih simptoma.

Menopauza
foto: Shutterstock

Činjenica broj 3: Nedostatak masti znači nedostatak estrogena

Nedostatak estrogena može dovesti do promena u mozgu i nervnom sistemu (što može dovesti do problema sa pamćenjem), može dovesti do rizika od kardiovaskularnih bolesti (kao što su srčani udari i moždani udar) i može dovesti do rizika od demineralizacije kostiju (vodeći do osteoporoze i osteopenije) i pojačavaju simptome koje smo gore naveli). Najviše iznenađuje to što nedostatak estrogena može dovesti do zadržavanja tečnosti u telu i smanjenja elastičnosti kože, što može dovesti do suvoće, svraba i bora. Odnosno, ako postanemo previše zabrinuti za to kako izgledamo, ova mala zanimljiva činjenica dokazuje da ćemo upravo sa znacima starenja imati problema.

žena, bore, dekolte
foto: Shutterstock

Neverovatno je da su časopisi i blogovi puni informacija o tome kako smršati nakon menopauze, ali niko ne piše o tome koliko to može biti štetno. Tužna istina je da ma koliko ovi argumenti zvučali uverljivo, mnogim ženama koje se plaše debljine, oni nikada neće biti dovoljni. Ovo je problem imidža tela, a ne telesne masti. I ne možemo da poboljšamo sliku o svom telu ako stalno pokušavamo da se nateramo da se povinujemo društvenim idealima koji su protiv naše prirodne biologije.

Važno je da shvatite da se ove promene u vašem telu ne dešavaju jer nešto nije u redu sa vama. Vi niste bolesni. Vi jednostavno živite u društvu koje ne prihvata telesne masti i starije žene. Stoga, umesto da usmeravamo naše napore na borbu protiv masti i maskiranja starosti, bolje je da ih preusmerimo na borbu protiv fatfobije i ejdžizma (od engleskog age - age discrimination).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs