Ova hrana je najgora za zdravlje srca tvrde kardiolozi: Jednu namirnicu Srbi tamane, a nisu ni svesni koliko je nezdrava

Kardiolozi otkrivaju koja hrana je najgora za zdravlje srca, a mnogi je tamane.

Lepi & Zdravi
Ova hrana je najgora za zdravlje srca tvrde kardiolozi: Jednu namirnicu Srbi tamane, a nisu ni svesni koliko je nezdrava
Foto: Profimedia

Kardiovaskularne bolesti (KVB) ili bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svetu, izveštava Svetska zdravstvena organizacija (SZO). KVB su grupa bolesti koje utiču na srce i krvne sudove. Iako mnogi faktori mogu izazvati probleme sa srcem, ishrana takođe igra značajnu ulogu. Stoga su lekari i naučnici otkrili nekoliko vrsta namirnica koje najgore utiču na zdravlje srca.

1. Prerađena hrana

Konzumiranje prerađene hrane, koja sadrži mnogo soli i šećera, može biti štetna za naše kardiovaskularno zdravlje, kaže kardiolog dr Bimal Čajar za Healthshots. Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Pored toga, studija iz 2021. otkrila je vezu između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Kobasice
foto: Shutterstock

2. Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane može povećati nivo krvnog pritiska, sniziti HDL „dobar“ holesterol i uzrokovati gojaznost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da jedenje pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara.

3. Slatka hrana

Redovna konzumacija slatke hrane može vremenom dovesti do rizika od srčanih oboljenja. Studija iz 2023. pokazala je da previše šećera može biti loše za srce. Zbog toga bi trebalo da izbegavamo slatku hranu i piće, poput kolača, slatkiša i gaziranih pića, jer oni mogu doprineti gojaznosti i naškoditi zdravlju našeg srca.

slatkiši, krofna
foto: Shutterstock

4. Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati su namirnice koje su prošle kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njihove nutritivne vrednosti. Hrani koja je prošla kroz ovaj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli.

Nutricionista dr Niti Šarma zaključuje: "Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u belom hlebu i slično, nemaju apsolutno nikakve vlakna i druge hranljive materije, što dovodi do povećanja telesne težine i povećanog rizika od dijabetesa i srčanih oboljenja", a prenosi Index.

(Stil/ Index.hr)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs