Kada su bolovi u želucu alarmantni: "Ignorisanje simptoma može dovesti i do raka", otkriva doktor Skrobić

Doktor Ognjen Skrobić otkrio je kada su bolovi u želucu alarmantni i na koji način treba reagovati.

Saveti stručnjaka
10:16h
Kada su bolovi u želucu alarmantni: "Ignorisanje simptoma može dovesti i do raka", otkriva doktor Skrobić
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija

Problemi sa varenjem i sa pojačanom želudačnom kiselinom mogu dovesti do raznih komplikacija, kao što su nadimanje, gojaznost i ometanje normalnog funkcionisanja organizma.

Doc. Dr Ognjen Skrobić govorio je za RTS Ordinaciju o problemima koji se najčešće javljau u želucu i jednjaku i objasnio na koji način treba reagovati.

- Gerb je skraćenica za gastroezofagealne refluksne bolesti ili, kako to ljudi vrlo često vole da kažu - refluks. Kiselina u želucu je normalna stvar, ali je problem kad počne da se vraća, a razlozi za to su brojni i ne samo to, nego generalno problem reflukasa je bilo koji sadržaj koji počinje da se vraća u jednjak i dovodi do pojave simptoma, odnosno do oštećenja jednjaka, to onda možemo smatrati refluksnom bolešću. - objasnio je doktor i dodao:

rak želuca, želudac
foto: Shuterstock

- Po definiciji, ukoliko se ovaj problem javlja dva puta nedeljno i više, onda je to već zabrinjavajuće i trebalo bi da se obratite lekaru. Simptomi refluksne bolesti koji se javljaju dva ili više puta, već predstavljaju alarmantan znak da treba da potražite pomoć.

- Postoji dosta širok spektar raznih atipičnih simptoma bolesti, postoje pacijenti koji se žale na osećaj pečenja u ždrelu i grlu, a nemaju onu tipičnu gorušicu. Ljudi se žale i na čest kašalj i to je obično neproduktivni suv kašalj, na promuklost, povremeno i na probleme sa disanjem, oštećenje zubne gleđi takođe...

Među mogućim uzrocima vraćanja želudačne kiseline u jednjak može biti kila na želucu, koja dovodi do pomeranja istog.

- Postoji jedno stanje, želudačna kila, odnosno hijatus hernija kada oslabi naš prirodni mehanizam, jednjak normalno prolazi kroz dijafragmu, ulazi u tbuh i nastavlja se na želdac. Vremenom taj otvor na dijafragmi može da se olabavi i jednjak se povlači put gore povlačeći za sobom želudac. I sad, ako postoji i mala kilica te vrste, a vi ste pojeli obilan obrok, uneli u sebe ozbiljnu količinu vazduha, vrlo je verovatno da će doći do simptoma refluksne bolesti.

Hrana koja može dodatno pogoršati problem

- Brza hrana koju konzumiramo, koncentrovani šećeri, peciva, belo brašno koje je jako nekvalitetno i namirnice koje se od toga spremaju. Ali, uz to koja je vrsta hrane u pitanju, postoje dve bitne stvari - brzina kojom jedemo i količina hrane koju pojedemo.

- Ono što je opasnije za refluks jeste ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može da bude jako opasan i agresivan po jednjak. Kiselina koja se stalno vraća dovešće do upale jednjaka.

Opsanost od raka

- Jedna vrsta sluzokože se menja drugom, koja je potpuno drugačija vrsta luzokože nego na prirodnom jednjaku, a ta vrsta sluzokože je rezistentna na kiselinu i pacijenti prestaju da osećaju simptome. Onda, po pravilu imaju sekvencu da se jave jako kasno, jer nisu ni osećali simptome. Taj karcinom koji se javlja na bazi baretovog jednjaka je karcinom sa najvećim porastom incidence od svih solidnih tumora, sa preko 500 posto u poslednjih 30 godina, posebno u Americi i u Evropi je postao dominantan tip tumora jednjaka. Ništa se ne dešava preko noći, potrebne su godine da bi se ovaj karcinom razvio i zato je bitno otići na rutinske preglede, čak i ako ne osećate simptome. - objasnio je doktor.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs