RANI SIMPTOMI RAKA: Doktori često ovakvo stanje organizma povezuju sa teškim bolestima

Nakon što je Kejt Midlton javno izašla sa pričom da ima rak, u Velikoj Britaniji su ljudi pohitali da se pregledaju na vreme

Lepi & Zdravi
RANI SIMPTOMI RAKA: Doktori često ovakvo stanje organizma povezuju sa teškim bolestima
Foto: pRINTSCREEEN/iNSTAGRAM

Dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) zabeležile su ogroman porast posetioca njihovog sajta nakon što je Kejt Midlton javno priznala da ima rak.

Ljude najviše zanimaju prvi simptomi raka, a mi smo našli ono što doktore navodi da povežu tegobe sa najtežim bolestima:

1. Neobjašnjiv gubitak težine

Kada se težina gubi bez razloga, treba razgovarati sa svojim lekarom. Gubitak od 4,5 kg ili više ne bi trebalo da bude razlog za brigu. Međutim, u retkim slučajevima, to može biti prvi znak raka.

2. Umor

Ovde nije reč o umoru sličnom onome koji osećamo nakon dugog radnog dana ili igre. Ekstremni umor koji se ne poboljšava ni posle odmora može biti rani znak raka.

Postoji mnogo osnovnih uzroka umora, a mnogi od njih nisu povezani sa rakom. Ako su simptomi dovoljno jaki da utiču na kvalitet života, pozovite svog lekara.

Oči, Pogled, Umor, Žena
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

3. Groznica

Groznica može da bude uobičajen simptom prehlade i gripa i prolazi sama od sebe. Ali, određene karakteristike groznice koja se ponavlja mogu da predvide eventualnu vezu sa rakom. Posebnu pažnju treba obratiti ako:

  • groznica se javlja uglavnom noću
  • nemate drugih znakova infekcije
  • imate noćno znojenje

4. Bol

Bol je još jedan simptom koji može da bude posledica mnogih zdravstvenih problema, od kojih većina nije rak. Ali uporan bol može i da nagoveštava osnovnu bolest.

Rak može da izazove bol na različite načine, uključujući:

  • tumor koji gura druge delove tela
  • hemikalije koje rak oslobađa
  • metastaze ili širenje od mesta na kome je rak počeo

Ako osećamo bol koji ne nestaje i nismo sigurni odakle potiče, treba da se obratimo lekaru.

Rak dojke, umor, bolest, rak
foto: Shutterstock

5. Promene na koži

Koža je najveći organ našeg tela i može da bude prozor u naše opšte zdravlje. Žutica (žuta boja očiju ili vrhova prstiju) jedan je od simptoma koji bi mogao da ukaže na moguću infekciju ili rak. Ako primetimo bilo kakve znake žutice treba da se obratimo lekaru.

(Stil/eklinika)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs