"MOGUĆE DA ĆE JOJ KOSA OPASTI, OVA ŽIVOTNA NAVIKA MOŽE DA JE SPASI": Vodeći onkolog otkrio fazu bolesti Kejt Midlton

Onkolog Karol Sikora istakao je da se i borba protiv kancera mnogo promenila za pet decenija, koliko i traje njegova lekarska karijera

Lepi & Zdravi
10:10h Autor:
"MOGUĆE DA ĆE JOJ KOSA OPASTI, OVA ŽIVOTNA NAVIKA MOŽE DA JE SPASI": Vodeći onkolog otkrio fazu bolesti Kejt Midlton
Foto: Profimedia

Doktor sa 50 godina radnog staža protumačio je detalje koji su poznati o zdravstvenom stanju Kejt Midlton, koja je juče saopštila da ima rak, i objasnio je zašto je optimističan da će princeza od Velsa pobediti opaku bolest. Onkolog Karol Sikora istakao je da se i borba protiv kancera mnogo promenila za pet decenija, koliko i traje njegova lekarska karijera.

"Kao onkolog sa skoro 50 godina staža, srećan sam što mogu da kažem da mi je ono što je poručila, zajedno sa izuzetnim napretkom u lečenju raka, naročito poslednje decenije, dalo veliku osnovu za optimizam", rekao je doktor o Kejt Midlton.

Kejt Midlton
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Napomenuo je: "Kada sam započeo svoju karijeru u medicini, rak je bio nešto poput prljave reči i svi su dobili isti tretman, uglavnom u obliku hemioterapije koja odgovara svima. Danas prilagođavamo lečenje pacijentu, oblik personalizovane medicine koji je potkrepljen velikim napretkom u molekularnoj i genomskoj analizi. Ispitivanjem ćelija raka pod mikroskopom u laboratoriji za patologiju, lekari sada mogu mnogo toga da utvrde u smislu da li se rak proširio i koliki su tačni rizici da se on ponovo pojavi.

To je ono što će delimično objasniti pet nedelja kašnjenja između njene operacije sredinom januara i činjenice da je počela sa hemiterapijom krajem februara".

Kejt Midlton
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šta je to osnova za optimistične prognoze?

"Laboratorijske analize mogu da potraju dobrih nekoliko nedelja kako bi se sve prikupilo, lekari nisu želeli da započnu bilo kakav oblik lečenja dok rane od operacije Kejt Midlton nisu zacelile.

Srećom, činjenica da je Kejt izjavila da sada prima preventivnu hemioterapiju sugeriše da analiza pokazuje da se rak nije proširio izvan trbušne regije. Da jeste, primala bi agresivniji oblik lečenja hemioterapijom.

Umesto toga, ona prolazi ono što je poznato kao adjuvantna hemioterapija, od latinske reči adjuvare, što znači pomoći ili pomoći zdravlju u budućnosti", objasnio je doktorka i napomenuo je: "To se obično događa ako lekari veruju da postoji rizik veći od pet odsto da se rak vrati, niže od toga se smatra niskim rizikom, a dalje lečenje nije potrebno. To se odnosi na sve vrste raka, dok odnos rizika varira od zemlje do zemlje: u SAD je dva odsto, a ne pet", piše Daily mail.

Kejt Midlton
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je rekao doktor, pacijenti imaju pravo izbora, starije osobe mogu da odbace hemioterapiju zbog iscrpljujućih posledica, u poređenju sa očekivanim životnim vekom, piše Daily mail.

"Sa samo 42 godine, sa troje dece, ta opcija za Kejt nije razumna. Uzgred, nije ni radioterapija, koja se jednostavno ne može primeniti za rak u trbušnoj duplji, creva su izrazito osetljiva na zračenje i raspala bi se na potrebnom nivou zračenja", naglasio je.

Otuda hemioterapija, koji se za sve vrste raka generalno primenjuje od četiri do šest meseci u intervalima od dve do tri nedelje, i dopušta normalnom kritičnom tkivu poput koštane srži i ćelija kože da se oporave.

Jedan ciklus terapije je gotov?

Doktor je izveo i sledeće zaključke o Kejt Midlton koja je po ovim detaljima podsetila neke na kraljicu Elizabetu: "Činjenica da je Kejt krajem februara krenula sa hemioterapijom sugeriše da je prošla jedan ciklus i da se priprema ili trenutno prolazi drugi.

Kejt Midlton
foto: Splashnews / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Svako ko je to prošao, zna da to nije lako. Iako su dani intenzivnog povraćanja od hemioterapije davno prošli zahvaljujući ciljanim lekovima, postoje neke teške nuspojave koje su nažalost uobičajene".

Glavna nuspojava je umor koji se pogoršava kako lečenje napreduje, dok mnogi pacijenti prijavljuju neugodno bockanje u nogama kao posledicu oštećenja nervnog sistema.

"Što se tiče gubitka kose, to varira. Oboleli od raka dojke ne mogu to da izbegnu zbog lekova koje koriste, ali čini se da oni koji se leče od drugih oblika raka drugačije prolaze, iako postoji velika verovatnoća da će Kejt osetiti da joj kosa postaje sve tanja kako meseci prolaze".

Kejt Midlton
foto: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

To što Kejt Midlton kojoj je poruku podrške poslao britanski premijer , ima 42 godine i što se godinama bavila sportom izdvaja se kao nešto što može da pomogne u borbi sa rakom.

Doktor izdvaja i sjajan duh princeze što mnogo pomaže u lečenju. "Uveren sam da će ona pobediti", poručio je bivši direktor Programa za rak SZO.

Stil/Žena.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs