Usled proleća naš organizam je sklon viruskim infekcijama, pa je stoga dobro raditi na jačanju imuniteta. Doktor Perišić, gastroenterolog objasnio je pre par godina koju hranu treba da jedemo:
1. Moćni ren
"Pileća supa je najbolja kod nazeba. Ali, njeno antiinfektivno dejstvo pojačavamo renom", kaže dr Voja i savetuje da se u tanjir dodaju dve kafene kašike ove salate. "Tako podstičete pročišćavanje nosnih ‘hodnika’ i izbacivanje sekreta", navodi i dodaje da ovo ne treba primenjivati kod dece ispod dve godine.
Ren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se zato koristi u kombinaciji sa drugom hranom. Na primer u Vojvodini ga jedu u vidu sosa i to uz rinflajš. Većina ga kombinuje sa vinskim sirćetom, pa se preliva po paprici, krompiru, šargarepi... Od rena se pravi i čaj koji je, kada mu se doda med je izuzetno lekovit kod prehlada, otvara bronhije...
"To je kapitalni prooksidans i treba ga što više konzumirati. A pride ga ima svuda, divlje raste... Pripremljen ren ne sme dugo da odstoji, ne više od dva, tri meseca, jer tada gubi onu pulpu", kaže gastroenrterolog.

2. Bela rotkva čisti bronhije
Druga zimska salata koja bi svakako trebalo da se nađe na našem jelovniku ovih nedelja jeste ona od bele rotkve.
“Pročistač našeg organizma je bela rotkva - tako kažu Japanci koji je jedu u velikim količinama. Puna je vitamina C, antioksidanasa, čisti organizam... Ne treba je puno jesti jer može od nje da zaboli želudac, ali je izuzetno dobra", kaže dr Voja i otkriva koja količina je optimalan uz praznične gurmanluke.
"Oko 100 g je količina se preporučuje u danu i to uz pečenje. Problem je što može da iritra zube i desni, pa joj se zato dodaju ulje i vinsko sirće, ostavi se da malo odstoji... Pored nje vam dodatni vitamin C nije potreban. Bela rotkva može da stoji pet meseci na tamnom i hladnom i ništa ne gubi od svoje hranljive vrednosti."

3. Cvekla najzdravija
"Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Ako je napravite od cvekle, rena i belog luka, takva salata ima neverovatno antioksidantno dejstvo. Ne morate da ‘jurite' paradajz, papriku i ostalo povrće. Odlična je i za gvožđe, a u tom slučaju je najbolje svakog dana piti litar soka od ceđene cvekle", kaže dr Perišić.
4. Celer mogu i bebe
"Celer je takođe veoma korisna namirnica a salata od njega se najčešće jede zimi", dr Voja kaže da je ova namrnica moćan antioksidans, a čak se daje bebama već od petog meseca.

5. Starinska salata sa paradajzom i prazilukom
"Ovo je salata našeg detinjstva, na koju smo dobijali pred večeru", kaže dr perišić za gusti paradajz sok sa prazilukom. "Praziluk je izuzetno hranljiv, ima mnogo imulina i vitamina C. Ovo je jako dobra salata, uzmite jednu porciju uz obrok i nisu vam potebni nikakvi vitaminski dodaci", napominje doktor.
A zašto su ove salate bolje od onih koje se zimi nabavljaju samo iz staklenika?
"Ovo su zimske salate koje naš organizam opskrbljuju onim hranljivim elementima koje imaju letnje salate – vitaminom C i antioksidansima, prvenstveno. A tu su i gvožđe, minerali, cink i selen, itd. Ne moramo da jurimo i tražimo skupe stvari koje su, da se izrazim narodski, ‘veštaci’. Navikavajmo decu na ovu hranu, tako smo se i mi hranili u detinjstvu i grip i virusi nam nisu mogli ništa", poručuje dr Perišić.