DORUČAK KRALJA ČARLSA UBEDLJIVO JE NAJZDRAVIJI: Nikad ga ne preskače, a 3 namirnice ne bi pojeo ni za živu glavu

Ishrana kralja Čarlsa veoma je zdrava i detaljno isplanirana, a doručak mu je jedan od najzdravijih.

Lepi & Zdravi
DORUČAK KRALJA ČARLSA UBEDLJIVO JE NAJZDRAVIJI: Nikad ga ne preskače, a 3 namirnice ne bi pojeo ni za živu glavu
Foto: Profimedia

Pored zdravog doručka koji ne preskače, kralj Čarls je rekao da se redovno uzdržava od mesa, ribe i mlečnih proizvoda određenim danima u nedelji.

Poznato je da kralj jede kasni doručak, koji se sastoji od Dardžiling čaja sa medom, domaćeg hleba i lanenog semena - koje on u šali naziva "ptičjim semenom". Tome dodaje sveže voće i voćni sok za uravnotežen doručak koji je bogat vlaknima.

Laneno Seme
foto: Shutterstock

Nutricionistkinja Signe Svanfeldt rekla je: "Kralj Čarls jede pravu količinu hrane na način koji odgovara njegovom načinu života. Njegov izbor doručka je bogat proteinima, što može pomoći u smanjenju nivoa holesterola kao deo uravnotežene ishrane. On uživa u gomili lanenog semena i domaćeg hleba za doručak koji imaju mnoge nutritivne prednosti.Laneno seme može pomoći varenju i bogato je proteinima."

Nikada nije ljubitelj ručka, kralj Čarls više voli da se snađe do večere i navodno jede meso i ribu dva dana u nedelji, fokusirajući se više na večere na bazi biljaka.

Pirinač, Povrće, Dinstanje
foto: Shutterstock

"Ljubav kralja Čarlsa prema biljnoj hrani povećava njegova dijetalna vlakna, smanjuje zasićene masti", objašnjava Svanfeldt i dodaje „Korenasto povrće je bogato vitaminima, vlaknima i mineralima kao što su folna kiselina i kalijum. Pasulj i sočivo su bogati proteinima, vlaknima i mineralima kao što su magnezijum i cink, dok cela zrna sadrže mnogo hranljivih materija i vlakana – od kojih svi imaju manji uticaj na životnu sredinu."

Zanimljivo je da lista činjenica o Čarlsu na sajtu Kraljevske porodice potvrđuje da on, zbog njegovog užurbanog rasporeda, preskače ručak.

Njegov bivši sekretar za štampu Džulijan Pejn je takođe rekao: "Kralj ne jede ručak; pa, prva lekcija koju sam naučio kada sam bio na putu sa njim bila je da imam obilan doručak ili da sa sobom ponesem nekoliko snek barova da nastavim dalje."

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Reuters / Peter Nicholls

"Radni dan je prilično nemilosrdan. Počevši od naslova radio vesti i doručka od sezonske voćne salate i semena uz čaj."

U stvari, njegova jedina pauza od njegovog gustog rasporeda je oko 13:00 'ne da jede, već da izađe napolje da prošeta.

"Kralj ne voli da bude predugo unutra i uvek ima širom otvorene prozore", rekao je gospodin Pejn.

Kamila Parker, Princ Čarls
foto: Profimedia

Smatra se da je ova ljubav prema prirodi – uključujući planinarenje i kampovanje – negovana tokom njegovog boravka u školi Gordonstoun.

Stručnjaci se slažu da je održavanje zdravog načina života važno i u prevenciji raka i tokom lečenja raka. Studije su takođe otkrile da ljudi koji vežbaju tokom lečenja ne samo da se bolje nose sa neželjenim efektima, već mogu i da žive duže.

Međunarodne smernice preporučuju pacijentima da ostanu aktivni i da se vrate svojim normalnim aktivnostima što je pre moguće. Sa reputacijom sposobnog i zdravog za svojih 75 godina, Čarls je nastavio sa šetnjom po brdima i baštovanstvom. Retko mu je bilo potrebno bolničko lečenje, osim relativno lakših oboljenja, nedavnog lečenja povećanja prostate i nezgoda zbog njegovog aktivnog načina života, kao što su polo i skijanje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs