"ŽENA KAD NAPUNI 50 GODINA, FIZIČKI IZGLEDA KAO DA IMA 57": Tvrdi dr Emir Solaković i otkriva glavni uzrok SRČANOG UDARA

Jedan iod glavnih uzroka srčanog udara jeste starost, a dr Emir Solakvić je objasnio i kako.

Lepi & Zdravi
"ŽENA KAD NAPUNI 50 GODINA, FIZIČKI IZGLEDA KAO DA IMA 57": Tvrdi dr Emir Solaković i otkriva glavni uzrok SRČANOG UDARA
Foto: Printscreen/ youtube/ Hayat Media BiH

Srčani udar podrazumeva oštećenje i izumiranje ćelija srčanog mišića (miokarda) zbog poremećaja cirkulacije, tzv. ishemijske nekroze miokarda.

Jedan je od najčešćih uzroka smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. U Srbiji oko 10.000 ljudi godišnje doživi infarkt. Akutni infarkt miokarda karakteriše velika smrtnost. Umire oko 30% bolesnika, a od tog procenta više od polovine pre nego što stigne u bolnicu.

- Jedan od rizika faktora za moždani i srčani udar, i oboljenja, spada i starost. Dete malo kad se rodi, njega već napadne ateroskleroza. Sa starošću ta ateroskleroza, odnosno hrđanje - da pojednostavim, hrđanje krvnih sudova se jednostavno povećava. Kako idete sa starošću, povećava se i holesterol. Druga stvar, kod starosti pošto su krvni sudovi hrđavi, očekuju se razne bolesti sa njenim posledicama - objasnio je doktor Emir Solaković.

Emir Solaković
foto: Printscreen/youtube

Doktor Solaković objasnio je zbog lega se žene i muškarci razlikuju i kakvu ulogu igraju hormonu kada su godine u pitanju.

- Drage moje žene, ima jedna stvar koja vam se neće svideti. Žena koja napuni 50 godina, njoj se dodaje 7 godina starosti i žena koja ima u ličnoj karti 50, ona izgleda fizički kao da ima 57 godina. Zašto? Zato što žena, pre dobije menstruaciju, pre je spremna za oplodnju i ona je već formirana, i njen metabolizam i životni procesi već idu, za razliku od muškarca. Ali ovo vam govorim, da jednostavno, kad budete zdravo živeli i da vam bude takav život, vi ćete sa tih svojih 50 godina i tih 7 godina izgledati 20 godina mlađe. Mislim da je motiv dobar i želim vam puno sreće, da budete još mlađi - zaključio je doktor Solaković.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs