UMIRALA JE OD RAKA I NIJE IMALA POJMA ŠTA SE DEŠAVA: Lekari su napravili kardinalnu grešku koja je ženu koštala ŽIVOTA

Žena umrla od raka dojke zbog greške lekara, a njena bitka s bolešću dugo je trajala.

Lepi & Zdravi
15:48h Autor:
UMIRALA JE OD RAKA I NIJE IMALA POJMA ŠTA SE DEŠAVA: Lekari su napravili kardinalnu grešku koja je ženu koštala ŽIVOTA
Foto: Printscreen Youtube/ The Woodland Trust

"Da su me lekari upozorili na opasnosti od sekundarnog raka dojke, mogla sam još godinama živeti sa svojom voljenom porodicom" srceparajuće su reči Patrisije Svanel, uspešne britanske umetnice, koja je prošli mesec izgubila svoju bitku s bolešću. Njen ožalošćeni suprug, koji je s njom u braku proveo 42 godine, za Daily Mail je otkrio kako je sve do smrti, javno i svim silama, ukazivala na veliki problem u zdravstvu i time doprinela promenama koje su ženama promenile živote.

Patrisija Svanel je tokom svog života bila uticajna na mnogim poljima – kao ekonomistkinja, investiciona bankarka, odana majka svojoj deci – sinu Vilu, koji sada ima 39 godina, i ćerki Alisiji, koja ima 37 godina, a ostvarila se i kao umetnica čije su se grafike i apstraktni akvareli prodavali širom sveta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Njenu sreću je 2007. godine prekinula bolest. U dobi od 55 godina dijagnostikovan joj je rak dojke. Prošla je mastektomiju te joj je iz desne dojke odstranjen tumor veličine 4 centimetra. Prošla je i hemoterapiju i zračenje. Nakon pet godina smatrala se zdravom.

No, u septembru 2021. saznala je da se bolest vratila – na njene kosti, jetru i trbušnu maramicu. Na žalost, ovu dijagnozu je dobila tek nakon tri godine učestalih odlazaka lekarima koji su u jednom trenutku njene simptome čak sveli na autoimuno stanje i propisali joj antireumatske lekove. Doktori su njene zdravstvene probleme povezati sa sekundarnim rakom i poslali je na magnetnu rezonancu, a on je zbog toga izgubila dragoceno vreme.

Borba za sve obolele žene

Patrisija je odlučila sa svetom podeliti vlastito iskustvo, a sve kako bi razotkrila duboke nedostatke u načinu na koji se sekundarni rak dojke dijagnostikuje i leči. Do zadnjeg se dana zdušno i javno zalagala za sve obolele žene, i one koje bi se u budućnosti mogle naći u toj situaciji, govoreći o važnosti postavljanja dijagnoze na vreme.

Uz pomoć svog supruga Roberta Svanela, s kojim je braku bila 42 godine, prikupila je više od milion funti (oko 1.153.000 eura) u manje od godinu dana. Vodila je kampanju s dobrotvornom organizacijom Breast Cancer Now, pomažući ženama i lekarima da razumeju rizike sekundarnog raka dojke (koji je takođe poznat kao metastatski rak dojke). To nije isto što i rak koji se ponavlja tamo gde je i počeo, već se ponavlja negde drugdje u telu.

Naime, zalutale neuništene stanice raka (tzv. mikrometastaze) ponekad mogu i decenijama ležati uspavane – u Patrisijinom slučaju je to bilo 14 godina – pre nego što se ponovno pojave u drugim delovima tela, uzrokujući naizgled nepovezane simptome. To premalo žena zna. Patrisijin primarni rak bio je lobularni karcinom dojke, onaj koji počinje u žlezdama koje proizvode mleko. Iako sam tumor sporo raste, on se agresivno širi, ako do toga dođe. Obično ode na jetru, kosti i gastrointestinalni trakt – nešto što lekari Patrisiji nisu jasno rekli niti spomenuli na njenim godišnjim kontrolama.

Tri godine kod više lekara, a dijagnoze – krive

Patrisija je pretpostavila da će, kad u bilo kojem trenutku nakon preboljenja raka dojke ode lekaru, on automatski videti njenu istoriju bolesti i biti oprezan na bilo koji sumnjiv znak, ma koliko naizgled banalan bio. Nadala se da će bilo šta imalo sumnjivo što se događa s njenim organizmom za lekara biti alarm da se karcinom možda vratio, na dojci ili negde drugde. Otkrila je, uz vrlo visoku cenu, da to nije uvek slučaj. I da nisu svi lekari umreženi i nije svima bilo vidljivo da je prebolela rak dojke. To je smatrala velikom manom britanske zdravstvene organizacije i odlučila je zalagati se da se to ispravi.

Cena je bila – njen život.

Naime, u trenutku kad je tek nakon tri godine, i to igrom slučaja, identifikovan pravi uzrok umora i neopisive boli u kuku, već je imala strašne metastaze u abdomenu i na kostima.

Metastatski rak dojke može se utvrditi rutinskim pregledom (magnetskom rezonancom) i trebalo bi je zapravo odraditi svaki put kad se neka žena, koja je prebolela rak dojke, dođe požaliti s bilo kojim simptomom koji bi mogao biti sumnjiv.

Do dijgnoze već je bila na štakama

Još 2017. Patricija je osećala umor i bolove ispod rebara. Do 2019. imala je bolove u desnom kuku koji su se postupno pogoršavali. Do dijagnoze sekundarnog raka nosila je štake! Često je posećivala svog lekara opšte prakse, ali i privatne lekare, i svi su je dalje upućivali raznim stručnjacima — uključujući, 2018., reumatologu koji joj je dijagnostikovao lupus, autoimuni poremećaj koji uzrokuje umor i bolove u zglobovima.

Pokušavajući pronaći olakšanje za bol i nelagodu u kuku, Patrisija je u septembru 2021. posetila fizioterapeuta, porodičnog prijatelja koji ju je, znajući za njenu istoriju raka dojke, poslao na MRI pretragu, koju je dogovorila privatno. Tu se pokazalo da se rak proširio na njene kosti, jetru i trbušnu maramicu – otuda bol i umor.

Umrla je 8. rujna ove godine, manje od dve godine nakon što joj je dijagnostikovan sekundarni rak dojke, piše Moje Vrijeme.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs