"SEDAM MESECI LEKARI MI NISU JAVILI DA IMAM RAK DOJKE": Skandal koji TRESE HRVATSKU pokrenuo lavinu pitanja i komentara

Hrvatici Lini Budak tek nakon 7 meseci od uspostavljanja dijagnoze je saopšteno da ima rak dojke.

Lepi & Zdravi
12:02h Autor:
"SEDAM MESECI LEKARI MI NISU JAVILI DA IMAM RAK DOJKE": Skandal koji TRESE HRVATSKU pokrenuo lavinu pitanja i komentara
Hrvatici tek nakon 7 meseci saopšteno da ima rak, Foto: Printscreen Youtube/ PIXSELL

Rak dojke jedna je od vodećih bolesti u svetu, dok je rano otrkivanje simptoma i dijagnostikovanje bolesti od presudnog značaja za dalji oporavak. Trenutno smo svedoci velikog skandala koji trese region, a slučaj se dogodio u Hrvatskoj.

Naime, advokatica Lina Budak doživela je veliki šok nakon što je saznala da boluje od raka dojke, a osim bolesti, činjenica da je niko od lekara i nadležnih nije obavestio o bolesti ju je totalno porazila.

Naime, Lina 7 meseci nije ni slutila da ima dijagnozu teške bolesti, a prema njenim rečima niko od lekara na klinici za tumore nije pogledao njen nalaz.

Advokatica je 7. aprila bila na biopsiji dojke u Klinici za tumore. Kaže kako su je iz bolnice trebali nazvati kada nalazi budu gotovi, međutim, kako to iz bolnice nisu uradili, na kraju se sama uputila po nalaze, piše Index.hr.

"Dobila sam hrpu papira jer sam obavila brojne preglede. Pitala sam jesu li tu svi nalazi i pitala sam je li možda ostao još neki nalaz koji se eventualno nalazi u pripremi. Rečeno mi je da je to sve", rekla je Budak za Index.

Lina je preuzela odgovorsnot i obratila se hirurgu koji ju je pregledao, u želji da sazna kada može početi sa hemoterapijom. Međutim, njen doktor nije bio upućen u to da Lina nije imala uvud u nalaz, kao i da nema spoznaju o tome da boluje od opake bolesti.

"Kad sam došla kod njega, on nije tada znao da ja, do dana, dakle do 21.11. nisam imala uvid uopše i spoznaju u taj nalaz.", istakla je Lina i dodala: "Tada ga ja nisam ni videla, u trebutku kada sam ušla u njegovu ambulantu, međutim zaključila sam da je nalaz vrlo ozbiljan, upravo zbog toga što mi je sestra rekla da mi ga ne može dati."

"Prvo što me je doktor Rot pitao, pogledavš, dakle evidenciju da sam bila kod njega na pregledu 28.03. 2022. , a da je tada 21.11.2022., pitao me je da li sam dovršila celi ciklus.", objasnila je Lina.

Nakon njegovog pitanja, pacijentkinja je bila veoma iznenađena i uplašena budući da nije ni imala predstavu da boluje od raka.

Lina Budak
Lina Budakfoto: Printscreen Youtube/PIXSELL

"Ja sam ga pitala:"Kakav ciklus?", On je ponovo pogledao papire i rekao: "Pa da li ste obavili svih 6 hemoterapija ili ste tek na petoj?", ja sa mu tada rekla da mi nije dobro, da moram sesti. Doživela sam jedan, zaista veliki šok."

Osim bolne spoznaje da boluje od teške bolesti, činjenica da je tek nakon 7 meseci od uspostavljanja dijagnoze obaveštena o tome ju je još više šokirala i razočarala.

"Dakle, šok je sama spoznaja da bolujem od teške bolesti, a druga još strašnija je da me niko o tome nije obavestio punih 7 meseci.", istakla je.

Razočarna u zdravstveni sistem, Lina je stručnu lekarsku pomoć potražila na jednoj klinici u Nemačkoj, gde je operisana 26. januara ove godine.

Ceo slučaj pokrenuo je lavinu komentara i izazvao veliki skandal u Hrvatskoj, a vest je odjeknula celim regionom. Povela se ozbiljna polemikao oko toga čiji je to propust i ko je odgovoran za ceo slučaj, da li pacijentkinja ili lekari.

Međutim, oglasili su se i lekari, te objasnili da nisu odgovorni za Linin slučaj, te da je sama morala da se raspita o svojoj bolesti i da potraži pomoć.

Šefica onkologije istakla je da ne može dozvoliti blaćenje svojih kolega i objasnila kako pacijent treba da postupi.

"Pacijenti moraju biti svesni da osim što imaju sva prava moraju imati i dužnosti, te zrelost i odgovornost prema sebi, svom telu i svojoj bolesti". Ni ovaj deo nije upućen Budak", objasnila je ona.

"To je uopšteno. Vrlo često nailazimo na ljude koji ne razumeju ili su komotni ili nešto. Mi smo tu da im pružimo sve najbolje, a ljudi ipak moraju biti odgovorni za svoje zdravlje. To je to, to nije ni protiv koga", rekla je doktorka.

Kako je onda došlo do toga da Lina više od pola godine nije znala da ima ozbiljnu dijagnozu?

Do ove situacije je došlo zbog problema u komunikaciji, odnosno zato što pacijentkinja nije shvatila smernice, smatra doktorka.

"Gospođa je verovatno pogrešno shvatila, tim više što je sve pisalo na uputnicama. Da se treba javiti kada obavi sve preglede, tim više što je imala broj od dr Rota, mogla ga je nazvati. Koliko sam čula, nisam sigurna, ona je došla po preporuci. Sve je pisalo", rekla je doktorka.

Pacijenti, ako im nešto nije jasno, uvek mogu nazvati bolnicu i zatražiti objašnjenje, kaže.

"Kad se napravi biopsija, sestra da broj telefona i kaže da se nazove za dve nedelje i proveri je li nalaz gotov. Mora se proveriti jer ponekad radimo dodatne preglede pa to može potrajati duže od dve nedelje, recimo tri. Pacijentima damo broj telefona da ne dolaze uzalud u bolnicu, sve im se objasni, nazovu i to je to", objasnila je.

"Neverovatno je da nepismene žene, žene koje su starice, one znaju da moraju pitati za nalaze, da ih moraju tražiti", istakla je doktorka.

Doktor koji je bio zadužen za Linin slučaj izrazio je veliko žaljenje zbog njenog stanja i istakao - "Pacijentova je odgovornost da provjeri je li nalaz došao".

Stil/ Index.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs