pregledajte krv

KAD KRV POKAŽE POVIŠENE ENZIME JETRE: To je razlog za hitno upućivanje hepatologu - Evo šta onda sledi

Ako vas laborant ili lekar u domu zdravlja nakon pregleda krvi posavetuje da posetite hepatologa - to obazeno uradite. Dobićete brzo odgovore na brojna pitanja

Saveti stručnjaka
15:02h Autor:
KAD KRV POKAŽE POVIŠENE ENZIME JETRE: To je razlog za hitno upućivanje hepatologu - Evo šta onda sledi
Enzimi jetre, Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih razloga za upućivanje hepatologu, specijalisti za jetru, je povišen nivo enzima jetre pronađen tokom rutinskih testova. Kada se to dogodi, prirodno je da imate brojna pitanja.

Možda ne osećate da se nešto loše dešava, nemate nikakav simptom, ali laboratorijski pregled krvi može da vas šokira. Ne paničite ako su u pitanju povišeni enzimi jetre, ali ovo treba da znate.

Postoje tri glavne laboratorijske vrednosti koje se obično procenjuju u odnosu na zdravlje jetre: aspartat aminotransferaza (AST), alanin transaminaza (ALT) i alkalna fosfataza (ALP). AST i ALT su markeri oštećenja ćelija jetre, a ALP je povezan sa povredom žučnih kanala - cevi kroz koje putuje žuč koju proizvode ćelije jetre i prazni u creva.

Iako se smatraju testovima koji ukazuju na oštećenje jetre, povišenje bilo kog ili svih ovih enzima ne znači nužno da imate oštećenje jetre. Ove enzime proizvode i drugi organi. Na primer, AST se povećava sa oštećenjem mišića posle srčanog udara ili nakon neke trauma mišića. ALP se takođe proizvodi u kostima, ali i u placenti tokom trudnoće, dok je ALT najspecifičniji enzim za samu jetru.

krvna grupa, Laboratorija
foto: Profimedia

Tipični rasponi mogu da variraju između polova, na osnovu starosti, ali i nakon što se krv vadi u različitim laboratorijama. Ipak, kao gornja granica za AST i ALT za muškarce se označava 35 do 40 jedinica po litru (U/L), a za žene je 25 do 30 U/L. Gornja granica za ALP je oko 115 U/L za muškarce i 100 U/L za žene.

Šta znači ako su enzimi jetre povišeni?

Blago do umereno povećanje enzima jetre često znači da postoji neka vrsta upale u jetri. Ovo je važno da znate, jer ako nastavi da traje nesmanjenimm tempom, dovoljno dugo, mogu se razviti ožiljci na ovom vitalnom organu, poznati kao fibroza.

Hematolog će nakon dodatnih pregleda sigurno u dijagnozi označiti fazu fibroze, a one se kreću od 0 do 4:

Faza 0 znači da nema ožiljaka.

Faza 1 znači da postoje blagi ožiljci.

Faza 2 znači da postoje umereni ožiljci.

Faza 3 znači da postoje uznapredovali ožiljci.

Faza 4 je uznapredovala bolest jetre, poznata kao ciroza.

Srećom, ako niste dostigli stadijum 4, fibroza je reverzibilna – zdravlje jetre možete da povratite. Zato je najbolje da redovno kontrolišete krv i enzime jetre, jer rana procena stanja može da spreči napredovanje bolesti koja vodi do ciroze.

Jetra, Bol, Žena
foto: Shutterstock

Šta uzrokuje povećanje enzima jetre?

Najčešći odgovor koji čujemo nakon što nekome kažu da ima povišene enzime jetre je: „Ja ne pijem puno, kako mogu da imam oštećenje jetre?" Ova konfuzija je razumljiva jer je poremećaj upotrebe alkohola glavni uzrok oštećenja jetre.

Međutim, postoje mnogi drugi uzroci povišenih enzima jetre, koji uključuju i ovo:

- Virusni hepatitis, kao što su hepatitis B, C i D.

- Autoimunu bolest uzrokovanu narušenim imunim sistemom - autoimuni hepatitis, holesterolska bolest jetre (primarni bilijarni holangitis) i bolest žučnih puteva (primarni sklerozirajući holangitis).

- Nealkoholna masna bolest jetre: to znači da je previše masti uskladišteno u ćelijama jetre i može biti povezano sa gojaznošću i dijabetesom. Kao što naziv govori, ova bolest može biti nezavisna od upotrebe alkohola.

- Genetski uzroci kao što su nasledno stanje, nedostatak alfa-1 antitripsina ili hemohromatoza.

Gojaznost
foto: Shutterstock

Daleko najčešći uzroci su zloupotreba alkohola i nealkoholna masna bolest jetre. U svetu je zabeležen porast gojaznosti i njenih komplikacija, kao što je dijabetes. Upotreba alkohola je takođe porasla tokom pandemije COVID-19, što je doprinelo učestalosti problema sa jetrom tokom poslednje decenije.

Međutim, moguće je i da vaši povišeni enzimi jetre budu rezultat lekova koje uzimate. I lekovi na recept i bez recepta mogu izazvati abnormalnosti u enzimima jetre.

Iz tog razloga, veoma je važno da budete oprezni sa svim lekovima ili suplementima koji se izdaju bez recepta. Imajte na umu da su, čak i ako se sastojci dodataka nalaze u prirodi, mogući neželjeni efekti i interakcije sa drugim lekovima.

lekovi
foto: Profimedia

Generalno, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete da uzimate novi dodatak ili lek.

Mnogi se pitaju da li mi jetra otkazuje?

Kratak odgovor: NE!

Kod velike većine osoba sa blagim do umerenim povišenjem enzima jetre, koji nemaju druge simptome, jetra ne otkazuje.

Otkazivanje jetre je posebno medicinsko stanje i podeljeno je u dve različite kategorije: akutno, što znači brz početak, i hronično, što znači da otkazivanje jetre traje godinama. I jedno i drugo može doći sa znacima i simptomima kao što su konfuzija, nemogućnost da se na odgovarajući način formiraju krvni ugrušci i žutilo očiju i kože.

jetra
foto: Shutterstock

Šta se dalje dešava nakon rezultata povišenih enzima jetre?

Početni korak je procena koja počinje temeljnom istorijom i fizičkim pregledom u potrazi za bilo kakvim znacima ili simptomima koji bi mogli da se odnose na hroničnu bolest jetre. Pored toga, treba uzeti u obzir brojne ne-jetrene uzroke povećanja enzima jetre. Najčešće, ovo uključuje abnormalnosti štitne žlezde ili gastrointestinalnog trakta, kao što su celijakija ili kamen u žuči.

Hepatolog će obično naručiti seriju laboratorijskih testova kako bi se utvrdili specifični uzroci povišenih enzima jetre i može zatražiti ultrazvuk abdomena kako bi se utvrdile bilo kakve strukturne abnormalnosti jetre.

Muškarac, Lekar, Kod lekara, Doktor, Muškarac kod lekara
foto: Profimedia

Ako laboratorije ili snimanje potvrde dijagnozu osnovne bolesti jetre, dobićete plan kako u buduće da se ponašate. Međutim, kod malog procenta ljudi, dijagnoza će ostati nepoznata uprkos stalnom povećanju enzima jetre. Zato vam može biti predložena biopsija jetre, da bi se prikupilo više informacija i identifikovao osnovni uzrok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs