Prosečna odrasla osoba može da dodirne oko 30 stvari za manje od minut, uključujući i one na kojima ima mnogo bakterija, poput prekidača za svetlo, ručki na vratima, telefona i daljinskog upravljača, pa je zbog toga važno da posebno vodite računa o higijeni u kući. Međutim, šta se dešava kada rešite da odete u kafić, do obližnjeg supermarketa ili kod lekara? Otkrivamo vam još nekoliko mesta - osim prljavih dugmića u liftovima i na bankomatima, na kojima su klice najrasprostranjenije - koja bi svakako trebalo izbegavati ukoliko želite da sačuvate zdravlje.
1. Jelovnik u restoranu ili karta pića
Sigurni smo da nikad u životu niste videli da neko čisti jelovnike ili karte pića u kafićima. Jedno istraživanje pokazalo je da virusi koji uzrokuju prehladu i grip na tako tvrdim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Ako je restoran ili kafić u koji odlazite popularan, imajte na umu da hiljade ljudi koristi isti jelovnik ili kartu pića, i samim tim prenosi klice. Zato pazite da oni ne dodirnu vaš tanjir, čašu ili pribor za jelo i obavezno operite ruke pre nego što počnete da jedete.
2. Kriške limuna
Prema istraživanju, skoro 70 odsto kriški limuna koje se služe s pićem u kafićima i restoranima sadrži neke uzročnike bolesti. Kada su istraživači naručivali pića u 21 restoranu, otkrili su čak 25 različitih bacila, uključujući i bakteriju ešerihiju koli. Ukoliko ne želite da rizikujete, jednostavno naglasite konobaru da vam donese piće bez voća.
3. Posudice sa začinima
Istina je da mnogo ljudi ne pere ruke pre jela. Dok ste vi možda čistunac, neko pre vas ko je koristio so i biber možda nije, a bakterije se tako najlakše prenose. Najbolje bi bilo da pre korišćenja slanik i posudicu za biber, flašice sirćetom ili uljem prebrišete vlažnom maramicom ili gelom za suvo pranje ruku.
4. Kvake na toaletima
Iako teško možete da uđete u javni toalet a da rukom ne dodirnete kvaku, operite ruke pre nužde i obuhvatite je toalet-papirom. Iako će možda neko reći da preterujete, ne obazirite se - tako ćete se zaštititi od bolesti.
5. Sapuni na javnim mestima
Oko 35 odsto sapuna po restoranima i kafićima puno je bacila! Možda zvuči čudno da i u sapunima ima bakterija, ali je tako. Naime, držači za sapune retko se čiste, bakterije se šire po njima i prelaze na sapun. Zato ruke treba prati pod mlazom tople vode oko 20 sekundi i nakon toga ih više ne treba dodirivati.
6. Kolica u prodavnicama
Ručke na kolicima savršene su za bakterije, a njihov broj na tim mestima jednak je onom u javnim toaletima. Zato je veoma važno (naročito u vreme kada haraju virusi) da ne zaboravite da posle kupovine obavezno obrišete ruke vlažnim maramicama i da ih, čim dođete kući, temeljno operete.