reč STRUČNJAKA

ZBOG SEPSE OVE POZNATE LIČNOSTI SU PROŠLE KROZ AGONIJU, NEKE NISU NI PREŽIVELE: Sledeće znake ni u ludilo ne zanemarujte

Priče naših poznatih ličnosti koje su imale sepsu pokazuju kolika ova bolest može biti okrutna, zato je veoma važno da se odmah reaguje!

Lepi & Zdravi
10:54h Autor:
ZBOG SEPSE OVE POZNATE LIČNOSTI SU PROŠLE KROZ AGONIJU, NEKE NISU NI PREŽIVELE: Sledeće znake ni u ludilo ne zanemarujte
Priče naših poznatih ličnosti koje su imale sepsu, Foto: ATA Images

Sepsa je hitno medicinsko stanje koje može imati fatalne posledice, zbog toga je veoma važno da se što pre pruži pomoć sturčnog lica. Upravo sa ovim zdravstvenim problemom susretale su se i naše poznate ličnosti. A svi koji su imali iskustva sa ovom opakom dijaznozom, istakli su da je borba za život bila ogromna!

Pevačica je nedavno prolazila kroz agoniju, agostujući u jednoj emisiji otkrila je da su joj se doktori 20 dana borili da joj spasu život i nogu.

Maja Berović
foto: Printscreen Instagram / mayaberovicofficial

- Moji fanovi su pomislili da sam se umorila od muzike. Ja sam imala ozbiljan problem i mislila sam da možda morati da odustanem od muzike, jer se to od bezazlene stvari pretvorilo u noćnu moru. Ja sam imala jednu malu ranu na nozi koja se kroz jedan kraći period inficirala i dovela me u stanje sepse i bukvalno su se 20 dana borili za moju nogu i za život na kraju krajeva. To je bilo od bakterije koja je napravila haos meni u nozi. Posle porođaja imala sam velike probleme sa anemijom, moj organizam nije mogao da se izbori sa tim. Završila sam sa 5 operacija u roku od 20 dana. Uspeli su da spasu nogu. Od male stvari može da se napravi ozbiljan problem, iz tog ugla sam mislila da nema izlaza. Razmšljala sam o tome da li ću uopšte imati nogu, sada imam samo 27 centimetara ožiljka na nozi - rekla je Maja.

  • Maja Nikolić

Voditeljki Maji Nikolić je pre skoro dve decenije život visio o koncu i to zato što je ignorisala jake bolove u stomaku, ne sluteći šta se dešava u njenom organizmu.

Maja Nikolić
foto: Zoran Lončarević

"To je bila situacija u kojoj uopšte nisam bila pozitivna. Život mi je bio ugrožen i doktor me je bukvalno spasao od smrti. Puklo mi je slepo crevo i dobila sam sepsu, a svi lekari znaju da su to situacije koje se najčešće ne prežive. Opet, dragi Bog je hteo da to ne bude moj kraj, jer su se stvari tako namestile da ja za njih nemam drugo objašnjenje", objasnila je voditeljka i dodala:

"Kada mi se to desilo, mene je čitavog dana boleo stomak, a umesto da odem na pregled, ja sam pila brufene i nadala sam se da će sve biti u redu. Tek kada su bolovi postali nepodnošljivi, otišla sam u Hitnu. Ali dobro, to je bila velika životna škola".

  • Kalina Kovačević

Harizmatična glumica je u svojoj 27. godini doživela kliničku smrt. Naime, posle porođaja došlo je do sepse zbog čega su Kalini jedva spasli život.

1 / 6 Foto: Kurir / Nenad Kostić

"Posle porođaja sam dobila sepsu. Nije se znalo hoću li preživeti. Na sreću, uspela sam da se izborim i kasnije svoje zdravstveno stanje dovedem u red. U tom trenutku nisam želela da govorim o tome jer sam samo mislila na sebe i svoje dete, za koje nisam želela da ostane bez majke. Bilo je vrlo traumatično jer sam jedva ostala živa", ispričala je Kovačevićeva jednom prilikom.

  • Maja Žeželj

Voditeljka "Dnevnika" Maja Žeželj šokirala je sve svojom ispovešću o borbi sa sepsom koju je jedva preživela!

"Normalno sam se spremala da krenem da vodim Dnevnik i tačno se sećam tog trenutka kako ulazim u studio kako je krenulo da mi bude jako hladno i sve gore. Još sam se šalila 'jao vidite, preznajam se', to se u Dnevniku nije videlo, bilo mi je strašno hladno i ljudi su donosili toplu vodu da ugrejem ruke. Kad se sve završilo nisam mogla da se ispravim, bilo mi je strašno hladno i bila sam iscrpljena. Tad sam zvala supruga Ivana da me pokupi i on je bio iznenađen jer sam obično sve sama radila. Naši klinci su bili mali, imali su pet i tri godine, a ja sam mislila da je to virus i pazila kao da ih ne zarazim", prisećala se Maja neverovatne situacije u emisji "Preživeli" i dodala:

Maja Žeželj
foto: PrintscreenJutjub/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

"Celu noć sam se mučila sa temperaturom koja je išla do 40 i ujutru sam otišla u bolnicu. Dugo nisu mogli da ustanove šta se zapravo dešava sa mnom, mislilu su da imam trombozu vene u početku, posle su me proveravali i radili nove testove na svakih pola sata i tada su krenule da mi se pojavljuju sitne tačkice po rukama kao ljubičaste boje. U međuvremenu, kako su prolazile sestre i doktori svi su me čudno gledali, a ja nisam imala predstavu da je to jer mi je lice promenilo boju u skroz ljubičasto-plavo. Na kraju je došao doktor koji nije ni radio taj dan samo da bi me pregledao i dijagnoza je bila ireverzibilna sepsa."

  • Tijana Milošević

Srpska manekenka Tijana Milošević (30), top-model i jedno od zaštitnih lica poznatog srpskog keksa, umrla je od sepse 2011, a za njom je ostao sin koji je imao samo godinu dana, neutešni suprug i roditelji. Manekenka je otišla kod zubara, posle čega je dobila sepsu, a četiri dana posle toga je prestalo da kuca njeno srce.

"Tijanu je boleo zub. Otišla je kod svog stomatologa, koji joj je rekao da ne sme da se usudi na intervenciju jer je bolovala od sistemskog lupusa i imala je ranice po ustima. Moja ćerka je potom otišla na Stomatološki fakultet, gde su joj popravili zub, a onda je sve krenulo naopako", ispričala je tada Tijanina majka Gordana brišući suze za Svet. Nakon popravke zuba, Tijana je dobila temperaturu, a potom je izgubila bitku.

  • Saša Vidić

Modni kreator Saša Vidić preminuo je u 52. godini, a u KBC "Bežanijska kosa" primljen je usled septičkog stanja, te je stoga proglašen mrtvim zbog kardiorespiratorne insuficijencije.

Saša Vidić
foto: Kurir/ Damir Dervišagić

Šta je sepsa i kako nastaje?

Sepsa je klinički sindrom, i komplikacija teških poremećaja, a karakterišu je sistemsko zapaljenje, obimno oštećenje tkiva i sistemski odgovor organizma na infekciju. Sepsa nastaje kada odbrambeni, imunski sistem, umesto da kontroliše infekciju, dovodi do oštećenja sopstvenih tkiva i organa. Posledice su septički šok, slabljenje funkcije organa i smrt. Primarni znaci zapaljenske reakcije u septičkom šoku uključuju vazodilataciju, povećanu mikrovaskularnu permeabilnost (propustljivost) i akumulaciju leukocita. Sepsu može da dobije bilo ko, bez obzira na uzrast, pol ili socijalni status, a posebno rizične grupe čine osobe starije životne dobi, mala deca, hronični bolesnici i imunodeficijentne osobe.

Sepsa u svim zemljama sveta predstavlja ozbiljan zdravstveni i ekonomski problem zbog činjenica da je: incidenca sepse u dramatičnom porastu a lečenje skupo i neizvesno. Sa svakim satom odlaganja početka lečenja sepse (primenom antibiotika u stanju septičnog šoka) njena smrtnost raste za oko 10%. Zato je 1. oktobra 2011. godine sepsa proglašena za hitno medicinsko stanje.

sepsa
foto: Shutterstock

Klinička slika sepse i septičnog šoka

Sepsa najčešće ima akutni tok (ali može imati i perakutni, subakutni ili čak hroničan tok). Anamnezom treba ustanoviti početak bolesti, da li je u pitanju bolnička ili vanbolnička infekcija, da li je bilo uzimanja drugih lekova, prisustvo ranijih i drugih bolesti, hirurške intervencije, putovanja. Fizikalnim pregledom se mogu naći znaci afekcije svih organa i sitema.

Mogu biti prisutni:

  • znaci oboljenja ishodišnog žarišta sepse (fokusa):
  • bol u trbuhu (abscesi, adneksitis, apendicitis)
  • lumbalni bol (kod bolesti bubrega)
  • gnojne promene na koži
  • febrilnost, jeza, groznica (međutim, oko 30% ima sniženu temperaturu ili je afebrilno)
  • tahipnea, hiperventilacija – ponekad i patološki nalaz na plućima u smislu pneumonije ili edema pluća (znaci popuštanja srca)
  • tahikardija, aritmija, šumovi
  • hepatosplenomegalija (meka septička slezina)
  • znaci intoksikacije, bledilo
  • ikterus, hemoragijske promene na koži
  • septički artritis (crvenilo, otok, bol, ograničena pokretljivost)
  • mentalna alteracija (od konfuznosti do gubitka svesti), neurološki ispadi i/ili meningealni znaci
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs