3 VELIKE GREŠKE KOJE PRAVIMO U TOALETU: Ovo itekako može uticati na vaše zdravlje - obratite pažnju

U toalet odlazimo nekoliko puta dnevno i skoro sve što tamo radimo obavljamo nesvesno, mehanički. Ali postoje greške kojih verovatno nismo svesni

Lepi & Zdravi
Autor:
3 VELIKE GREŠKE KOJE PRAVIMO U TOALETU: Ovo itekako može uticati na vaše zdravlje - obratite pažnju
Foto: Shutterstock

Donosimo vam 3 greške koje pravimo u toaletu, a koje mogu ozbiljno uticati na naše zdravlje:

1. Predugo sedimo na šolji

Često se dešava da imamo potrebu da obavimo veliku nuždu, ali da to, nažalost, baš i ne ide tako glatko. Zato dugo sedimo na WC šolji i naprežemo se, a to je velika greška jer tako podstičemo razvoj hemoroida. Ako imate problema sa obavljanjem velike nužde, nemojte bespotrebno sedeti u iščekivanju, nego ustanite, malo prošetajte po stanu jer ćete tako brže naterati probavni trakt da proradi. I ne nosite mobilni sa sobom kad vršite bilo koju nuždu, on samo produžava vreme sedenja na šolji. Nuždu treba obaviti brzo.

2. Previše se brišemo

Naravno da svako od nas želi temeljno da se obriše kao bi bio potpuno čist, ali u ovom slučaju važi pravilo da je manje zapravo više. To ne znači da treba da koristite manje toalet-papira, već da brisanje ne bude grubo i da ne traje predugo jer to iritira perianalnu kožu, a to često dovodi do svraba i upale. Dovoljno je obrisati se nekoliko puta, a ne besomučno se trljati. Uvek uzimajte mekani toalet-papir bez dodatnih mirisa i boja jer manje iritiraju kožu.

Toalet papir
foto: Profimedia / Ilustracija

3. Brisanje u pogrešnom smeru

Mnoge žene nesvesno prave ovu grešku nakon mokrenja i brišu se otpozadi prema napred. Tako prenose bakterije s rektuma prema mokraćnom kanalu. Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cev kratka, pa bakterije brže i lakše dopiru do bešike i uzrokuju razne urinarne infekcije. Zbog toga se uvek brišite od napred prema nazad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs