PRAVILNA Zaštita JE JAKO VAŽNA

KREMU ZA SUNČANJE BIRAJTE PREMA TIPU KOŽE: Preterano čvarenje na suncu NIJE ZDRAVO, a evo i zašto

Nisu sve kreme za zaštitu od sunčanja iste i pogodne za sve tipove kože. Kada birate pravu kremu za sunčanje, obratite pažnju na ove faktore

Lepi & Zdravi
Autor:
KREMU ZA SUNČANJE BIRAJTE PREMA TIPU KOŽE: Preterano čvarenje na suncu NIJE ZDRAVO, a evo i zašto
Kako pravilno izabrati kremu za sunčanje?, Foto: Shutterstock

Koža je svakog dana izložena UVA i UVB zracima, čak i kad je vreme oblačno, pa stručnjaci preporučuju da se krema sa zaštitnim faktorom koristi svakodnevno. Međutim, prilikom izbora preparata za sunčanje veoma je važno obratiti pažnju na tip kože, jer nisu sve kreme za svakoga.

Masna koža - ne podnosi ulja

Masnoj koži najviše odgovaraju kreme za sunčanje bez ulja. One koje sadrže ulje preteške su za ovaj tip kože i mogu začepiti pore i uzrokovati akne. Kreme otporne na znojenje i one koje sadrže pčelinji vosak najbolje je izbegavati. Za ovaj tip kože pravi izbor su laganije gel-kreme.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Mešovita koža - hidratantni losioni

Ovom tipu kože odgovaraju vazdušaste formule koje ne opterećuju T zonu. Odličan izbor su losioni koji sadrže mlečnu kiselinu i aloju veru. Oni održavaju optimalnu pH vrednost kože i hrane je. Najbolji izbor su hidratantni losioni jer ih koža brzo upija i ne stvaraju mastan površinski sloj.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Suva koža - hranljive kreme bez parfema

Suva koža najosetljivija je na zračenje sunca i iziskuje drugačiju negu. Kreme treba da budu hranljive, bez dodatih parfema i mirisa, jer oni mogu nadražiti i isušiti kožu. Pomažu i one kreme koje sadrže sastojke kao što su glicerin, ulje jojobe, ekstrakt aloje vere i ulje noćurka, koji deluju umirujuće. Suvoj koži ne odgovaraju gel formule, već su za nju bolji izbor losioni pošto se duže zadržavaju na površini.

Sprej za sunčanje, Sunčanje, Krema, Zaštita
foto: Profimedia

Ne uzdajte se u kremu od prošlog leta

* Kad kupujete kremu za sunčanje, birajte onu koja štiti od UVA i UVB štetnih zraka i koja ima zaštitni faktor najmanje 30.

* Ne zavaravajte se da skuplje kreme štite bolje od jeftinijih.

* Obavezno proverite rok trajanja. To posebno važi ako vam je ostala krema od prošlog leta.

* Kremu nanesite 15 minuta pre izlaska na sunce i nanosite je na svaka dva sata.

Opekotine od sunca, Sunce, Opekotine
foto: Shutterstock

Dobro namažite decu

Koža mališana je izuzetno osetljiva i veoma lako izgori na suncu, pa za njih uvek birajte sredstvo s visokim zaštitnim faktorom,

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs