Kupus je pravi eliksir zdravlja. Obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.
Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata.
Oni koji su na dijetama, kupus treba da jedu što češće jer sprečava osećaj gladi.
Nutricionistkinja Svetlana Fus je upozorila da se osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne treba da preteraju sa kupusom:
"Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu", tvrdi ona.