ishrana tokom posta

NUTRICIONISTA MARIJA RAPAJIĆ: I u postu ishrana može biti nepravilna ako OVAKO doručkujete!


Pročitajte savete nutricionistkinje Marije Rapajić za ishranu tokom posta - ne "padajte" na priču o posnim pekarskim proizvodima, prepuni su štetnih sastojaka!

Lepi & Zdravi
Autor:
NUTRICIONISTA MARIJA RAPAJIĆ: I u postu ishrana može biti nepravilna ako OVAKO doručkujete!
Foto: PrintscreenJutjub/TVKopernikus

Nutricionista Marija Rapajić dala je savete za ishranu tokom posta. Kada smo na restriktivnom, produženom režimu ishrane, važno je da unosimo sve neophodne nutrijente i da nadoknađujemo supstance koje inače dobijamo iz namirnica koje smo izbacili.

Nutricionistkinja je kazala da bi trebalo tokom posta imati ukupno pet obroka u danu, od čega su tri "konkretna" a dva su užine kada ogladnimo.

"Ukoliko postimo, moramo imati pet obroka. Tri bazična, dve užine. Sada je lakši post od Vaskršnjeg, posti se na vodi ali i na ulju. Važno je da znate, posti se zbog verovanja, a ne zbog ishrane. Jer i u postu ishrana može biti nepravilna", rekla je ona i objasnila na šta misli, a mnogi će se prepoznati u njenim rečima!

Riba, Hrana
foto: Shutterstock

"Ako unosimo brzu hranu, ako nismo kod kuće pa uđemo u prvu pekaru i kupimo posnu pogačicu, pa ona je puna trans masti i ugljenih hidrata, šećera! Posle pola sata ćemo biti gladni, onda ulazimo u sledeću pekaru i tako redom", rekla je Rapajićeva.

Zato savetuje da se ishrana zasniva na voću, povrću i masnijim sortama ribe, kako bi telo dobilo sve što mu je potrebno, a nivo energije ne bi bio narušen.

"Voće, povrće i ribu jedite, i to masne ribe. Skuša, losos, tu je i som koji je jako dobra riba. Oslić je takođe dobar i jeftiniji je od ostalih riba. Izbalansirajte obrok, uzmite i koštunjave plodove, puni su cinka i kalcijuma. Tokom posta smo u deficitu s kalcijumom, pa morate unositi sojino ili pirinčano mleko, i suplementacija je takođe bitna. Cink, vitamin D i vitamin C su najvažniji sad", rekla je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs