DOSTOJANSTVENO STARENJE

EVO KAKO OSTARITI NA LEP NAČIN: Tajna koju mora znati svaka žena!

Zaboravite na skupe tretmane, botokse i operacije - ovo je jedino važno

Lepi & Zdravi
Autor:
EVO KAKO OSTARITI NA LEP NAČIN: Tajna koju mora znati svaka žena!
Foto: Shutterstock

Novinarka Rebeka Platinije bila je zadivljena lepotom Francuskinja i to onih iznad pedeset godina.

Tada je došla na ideju pa je napisala knjigu: "Lekcije o lepom starenju: Tajna Francuskinja". Između ostalog, u toj knjizi piše:

Tajne Francuskinja ili kako ostariti lepo:

1. Francuskinje vode aktivan život do poznih godina

Francuzi idu na planinarenje, pešače, obožavaju kajake, igraju tenis, trče po parkovima, skijaju itd. To je upravo način života, a ne opredeljenje za sport... Pa čak i na odmoru, Francuzi više vole da odu negde gde treba nešto da rade, da vide, nego da se samo odmaraju na suncu. Pritom, Francuskinje se ne preopterećuju ozbiljnim sportom, jer smatraju da je to nasilje nad telom koje šteti ženi, nikako joj ne prija.

2. Smisao za humor kao moćan antioksidans

Čuveni francuski sarkazam pomaže Francuskinjama da svoje godine i starenje ne doživljavaju kao dramu. Nijedan drugi jezik nema toliki broj poslovica i šala na temu "baba" i starenja, koje po njima počinje sa 40 i 50 godina.

3. Hrana kao religija

Svi znaju da su Francuzi opsednuti hranom, ali, za razliku od Amerikanaca, ova opsesija se pretvara u želju da se jede ukusno i lepo, a ne mnogo. Francuskinje uglavnom jedu vrlo malo. Francuskinje često jedu u restoranima i kafićima, uživajući u mini-porcijama, vinu i dobrom društvu. Sve ovo, naravno, pomaže da se manje-više održi prvobitna kilaža.

4. Kako stare, Francuskinje sebi dozvoljavaju više, ne manje

S godinama Francuskinje razvijaju zdravu sebičnost. Kako deca odrastaju i zahtevaju manje pažnje, Francuskinje mirno počinju da pažnju usmeravaju na sebe. Troše više novca na svoja zadovoljstva, dozvoljavaju sebi da putuju bez porodice, kupuju skuplju odeću. Francuskinja od četrdeset godina pa na dalje, neće biti mučena grižom savesti kad sebi kupiti dobre cipele.

5. Sa godinama imaju sve manje odeće u ormanu, ali je ona sve skuplja

I boljeg kvaliteta. Čak i žene sa prosečnim primanjima kupuju za sebe skupe i udobne stvari - kašmir, svilu, dobre cipele i bar jednu skupu torbu. Gledano celokupno, ovo doprinosi elegantnom stilu zrelih žena, kojem se turisti toliko dive.

6. S godinama društveni život ne zaostaje, već upravo suprotno.

Francuskinje, posebno u velikim gradovima, postaju sve aktivnije kako su starije. Deca su odrasla i ne zahtevaju stalnu pažnju, život je stoga prilagođen samo njima - vreme je za odlazak na zabave, goste, dobre barove, filmove, bijenale i tako dalje. U dobroj formi održava ih aktivan društveni život - frizura, stajling, negovane ruke, lepa odeća na izlasku i - naravno - udobne cipele sa štiklama.

7. Starost nije bolest i ne zahteva lečenje

Francuskinje su mirne po pitanju godina i bora, a previše očigledni fileri i botoks izazivaju prilično prezriv osmeh. Za razliku od Amerikanki koje su opsednute idejom očuvanja mladosti, Francuskinje smatraju da je u određenim godinama odsustvo bora kod žene više znak psihičkih problema nego razlog za zavist.

8. Ne postoji starosna granica za seksualnost ili seksualni život

Naprotiv, u Francuskoj je opšte prihvaćeno da posle četrdesete dolazi druga mladost - mnogo je postignuto, mnogo je naučeno, vreme je da se uživa u još dobroj fizičkoj formi i iskustvu. Ovo je i dobro i loše, piše Rebeka, dobro - jer utiče na samosvest žene, loše - jer upravo u ovom starosnom periodu dolazi do vrhunca razvoda.

9. Sa godinama je sve moguće, ali umereno.

Vino, kasne gozbe, pa čak i cigarete - opisuje Rebeka svoju 52-godišnju prijateljicu Francuskinju koja uz kafu posle doručka popuši tačno jednu cigaretu dnevno. Ovaj prijateljica je pušila dugi niz godina, a onda je prestala, ali je otkrila da je zadovoljstvo u kafi i cigareti zdravije od stresa od odustajanja.

Generalno, najvažnije je poštovati sebe i svoje godine. A glavna lekcija od Francuskinja koje lepo stare je: ne budite lenje da živite sa zadovoljstvom.

Ovaj koncept uključuje sve, od ukusne hrane i seksa do lepih stvari, omiljenih hobija i putovanja. Ovo je manifest prelepe Francuskinje od pedeset godina, koja ispija čašu vina u kafiću sa pogledom na Jelisejska polja – „Ja sam zrela žena, postigla sam mnogo i uživam u sebi, gradu i ovom trenutku“.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs