4 STVARI KOJE SVI TREBA DA ZNAMO O VITAMINU C: Koliku dozu tačno treba uneti u organizam svaki dan?

Citrusno voće nije jedino koje obiluje ovim ključnim vitaminom

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shuterstock

Kada govorimo o imunitetu većini prvo padne na pamet vitamin C. U poslednje vreme govorimo o zdravlju više nego ikada.

Koja je zapravo efikasnost vitamina C za naše zdravlje?

Doktorka Megan Meier, direktorka naučne komunikacije na Međunarodnom savetu za informacije o hrani, govori o jednom od najpoznatijih vitamina za jačanje imuniteta: vitaminu C.

Šta tačno vitamin C čini za nas?

- Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao snažan antioksidans. Ima važnu ulogu u nervnom sistemu, metabolizmu i imunitetu. Osim toga, vitamin C pomaže u apsorpciji mikronutrijenata, posebno gvožđa - ističe doktorka za Real Simple.

Koliko nam vitamina C treba dnevno?

Preporučeni dodaci ishrani u obliku vitamina C kreću se od 15 miligrama do 120 miligrama dnevno, u zavisnosti od starosti i pola.

75 miligrama dnevno preporučuje se za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce.

vitamini, vitamin c, hrana
foto: Shuterstock

Da li će dvostruki unos vitamina C pomoći imunom sistemu?

Vitamin C je važan nutrijent za optimalnu imunološku funkciju. Međutim, studije su pokazale da uzimanje njegovih megadoza u obliku suplemenata zapravo ne pomaže ništa u borbi protiv bolesti, poput prehlade.

Više vitamina C nije nužno bolje, jer naše telo može da apsorbuje samo nekoliko stotina miligrama ođednom. Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, ima nisku toksičnost i nije povezan sa štetnim efektima u visokim dozama.

Međutim, ukoliko uzimate određene lekove, trebalo bi da budete posebno oprezni sa suplementima vitamina C, pa se u tom slučaju konsultujte sa lekarom.

Koja je najbolja hrana sa vitaminom C za jelo?

Velike količine vitamina C mogu se naći u povrću poput brokolija, kupusa, karfiola, krompira, spanaća i paradajza, agrumima i soku od citrusa, jagodama i soku od paradajza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...