Za sve je kriv testosteron

SADA JE I NAUČNO DOKAZANO: Evo zašto MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL i BOLESTI od žena!

Testosteron slabi imunitet, pa stručnjaci veruju da zbog toga muškarci slabije podnose bol, dok su žene iz tog razloga prilično otpornije

Lepi & Zdravi
Autor:
SADA JE I NAUČNO DOKAZANO: Evo zašto MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL i BOLESTI od žena!
Foto: Shutterstock

Žene imaju jači imunitet nego muškarci, pa iz tog razloga, između ostalog, oni slabije podnose bol. Osim toga, na njih bolje deluju vakcine i brojni medikamenti, tvrdi profesor Piter Džonson iz britanskog Instituta za istraživanje kancera.

Prema studiji Univerziteta u Lidsu, muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene, a stručnjaci veruju da je “krivac” za to testosteron, takozvani muški hormon.

Muški imunitet, inače, slabije se brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da zaustavi njihovo širenje u telu, poput ženskog. To bi mogao da bude i razlog zašto više umiru od melanoma.

Dve strane medalje

Maligni melanom izrazito je povezan s imunitetom. Zbog testosterona muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet”, objašnjava profesor Džonson.

Tokom ispitivanja na životinjama, naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da takav postupak ubrzava oporavak imuniteta od hemioterapije.

Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta jeste njihova sklonost oboljevanju od autoimunih bolesti, pokazuje studija Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni.

Nežniji pol češće pati i od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa…

Efikasnija terapija

Na koji način testosteron ometa imunitet nije utvrđeno, ali stručnjaci veruju da otkriće može pomoći u stvaranju efikasnije terapije za muškarce. Uz to, zaključeno je da testosteron igra i značajnu ulogu u tome što žene bolje podnose viruse (grip i korona virusi).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs