Obratite pažnju

Simptomi prolećnog umora: 12 načina da se izborite!

Ključne strategije za pobedu prolećnog umora su smanjenje stresa i povećanje energetskog nivoa uz nekoliko jednostavnih trikova
Lepi & Zdravi
02:28h
Simptomi prolećnog umora: 12 načina da se izborite!
Foto: Shutterstok

Dolaskom proleća, naše telo se budi iz zimskog stila života i priprema se za obaveze koje donosi nova godišnja sezona. Duži dani zahtevaju više energije, te je logično što se osećamo iscrpljeno.

Cena prilagođavanja novom godišnjem dobu naziva se prolećni umor.

Stručnjaci izdvajaju glavne simptome prolećnog umora: nedostatak apetita, slaba koncentracija i održavanje pažnje, neokrepljujući san i pospanost, glavobolja, spori refleksi i reakcije na nadražaje, promene raspoloženja, anksioznost, promene krvnog pritiska, smetnje u varenju, nedostatak motivacije, slaba memorija, promene raspoloženja, iscrpljenost, variranje nivoa energije.

Ključna strategija: Smanjenje stresa i povećanje energetskog nivoa, kako biste održavali ravnotežu energije u telu, emocionalnu stabilnost i kvalitetan san.

Kako da smanjite nivo stresa:

1. Održavajte isti nivo temperature u ambijentu u kojem boravite, onako kako vama odgovara.

2. Postavite dnevne i nedeljne zadatke. Trudite se da se ne forsirate izvan svojih mogućnosti. Svaka nagla promena može da bude stres za vaše telo.

3. Osluškujte svoje telo. Pravite pauze za odmor. Nakon posla, nađite neke aktivnosti u kojima uživate i prepustite im se.

OVDE pogledjte kako da napravite savršene prolećne sokove.

Kako da napunite baterije:

1. Voda, voda i što više vode. Voda izbacuje toksine i jača metabolizam. Dehidratacija može da izazove glavobolju i umor. Ovo može biti jedan od najefikasnijih načina.

2. Jedite male količine jako kalorične hrane. Najmanje jedna trećina vašeg dnevnog plana ishrane mora da podrazumeva voće i povrće, zbog vitamina C. Vitamin B1 je osnovni za dobro funkcionisanje nervnog sistema, a ima ga u pasulju, orasima, semenkama, ribi, spanašu, semenkama.

OVDE pogledajte koju hranu morate da uvrstite u svoj jelovnik početkom proleća.

3. Dovoljno kiseonika - napravite seriju od 10 dubokih udisaja tri puta dnevno.

4. Izađite iz kuće i vežbajte. Samo 15 minuta dnevno boravka na suncu, daće vašem telu dovoljno vitamina D. Šetnja ili brzo hodanje je dovoljno. Kretanje i svež vazduh pomažu vašem umu da se opusti i smiri, a telo se puni energijom.

5. Nakon vežbanja, obavezno istežite mišiće 5 do 10 minuta, kako biste izbegli bolove.

6. Istuširajte se hladnijom vodom - za osvežavajući efekat.

7. Opustiće vas kupka sa lavandom, ili morskom solju, a i sauna se svakako preporučuje.

8. Spavajte dovoljno, lezite na vreme. Pre spavanja obavezno provetrite prostoriju, posteljina neka odiše svežinom, a mobilni telefon odložite podalje od kreveta.

9. Napravite strategiju za emocionalnu stabilnost - meditacije, pozitivne misli, praksa ljubaznošću.

OVDE saznajte više o detoksikaciji tela sremušom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs