Iz duše

Ritual kojeg se nikada neću odreći: Ovo je moj povratak meni!

Ko nema vremena za kafu, nema vremena ni za život

Lepi & Zdravi
Autor:
Ritual kojeg se nikada neću odreći: Ovo je moj povratak meni!
Foto: Shutterstock

Moja prva sećanja na majku su ona gde joj sedim u krilu dok ona pije domaću kafu, polako i sa uživanjem. Njen zadovoljni uzah nakon ispijanja svakog malog gutljaja i miris sveže kafe ispunjava prostor oko nas. Sreća.

Zatim je tu sećanje na sestru koja mi je skuvala prvu kafu. Bila je to neka vrsta njenog uvođenja mene u svet odraslih žena. Pile smo zaslađenu kafu i pričale o momcima. Zadovoljstvo.

Kada se setim tate, uvek ga vidim kako pobožno sipa dve kašičice šećera u svoju omiljenu šolju, zadovoljno je meša i kaže: „Ne bih mogao da zamislim dan bez ove prve jutarnje...“ Uspomene.

Baka bi govorila da najradije pije kafu sa mnom, jer nam „domaća otvara razgovor“. Nezaboravni trenuci.

A onda sasvim nesvesno počela sam sebi svako jutro da kuvam domaću, sveže mlevenu kafu, stavljala bih lagano dve kašičice kafe u džezvu i nakon toga sipala u omiljenu šoljicu, dok bi neki neobičan mir, prolazio kroz moje telo.

Ispunjavajući svaku moju poru, dajući mi novu energiju.

foto: Promo

Prvu jutarnju kafu pijem natenane. Odvojim dobar komad vremena, ne za probleme, već za sreću. Ponekad su to sećanja, a ponekad živi razgovori sa roditeljima i sestrom preko telefona. Naročito se radujem vikendu kada mi vreme provedeno sa njima na okupu ulepša dan. Dopuštam da sa svakim gutljajem sveže skuvane domaće kafe, kroz mene prođu sreća, zadovoljstvo i spokoj.

I kafu nikad ne požurujem – jer ko nema vremena za kafu, nema vremena ni za život.

Uvek ću imati vremena za lepa sećanja, kaficu koja ih budi i moje najmilije. Jer za dobre stvari je potrebno vreme, a za ono pravo i one prave uvek moramo da nađemo vremena.

foto: Shutterstock

Sve ostalo samo su pusti izgovori...

Ne dam izgovorima da mi ukradu vreme. Uvek dajem sebi i mojim najmilijima ono najvrednije – moje slobodno vreme kojeg nemam puno, i baš zato je kada ga njima posvetim toliko dragoceno...

To je moj ritual kojeg se nikad neću odreći. To je moj povratak meni.

A šta je ono za šta vi uvek imate vremena?

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs