NESAGLEDIVO MOĆAN PRIRODNI LEK

On deluje protivupalno, čisti krv, reguliše šećer i sprečava rak:Ovo je ubedljivo najdelotvorniji način da ga koristite!

Jeste li ikada probali da spavate sa svežim lukom u čarapama? Ako niste, vreme je da to učinite!

Lepi & Zdravi
18:03h Autor:
On deluje protivupalno, čisti krv, reguliše šećer i sprečava rak:Ovo je ubedljivo najdelotvorniji način da ga koristite!
Foto: Shutterstock

Verujemo da ste se već i sami uverili kako crni luk postavljen uz uzglavlje kreveta u trenu smiruje i najuporniji kašalj, ali jeste li znali da je ovaj zdravi plod jednako delotvoran kada ga prislonite uz stopalo i preko njega navučete čarapu?

Nema sumnje da su stopala verovatno jedan od najzenamarenijih delova našeg tela. To nije dobro jer upravo u stopalima nalaze se nervni završeci povezani s brojnim organima u telu.

Luk - tajno oružje zdravlja

Upravo iz tog razloga mnogi se ljudi zaklinju u refleksologiju oblik terapeutske masaže koji se primjenjuje na stopalima (i dlanovima), zahvaljujući kojoj se telo oslobađa napetosti pa čak i nekih zdravstvenih poteškoća.

Lekoviti sastojci luka imaju puno bolji učinak na brojne organe u telu upravo zbog nervnih završetaka smeštenih u našim stopalima - tvrde zagovornici metode stavljanja obloga od svežeg crnog luka na stopalima.

Vrste luka i njihova dobrobit za zdravlje

Lekovita svojstva luka od davnina su poznata u narodu zbog čega su ga naši preci redovno koristili u lečenju raznih oboljenja, a i danas nije drugačije.

Naučnici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te u suzbijanju stanja koji dovode do okisdativnog stresa. Ova namirnica koju svakodnevno koristimo u kuhinji takođe pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i ima detoksikaciona svojstva koja pročišćuju krv. Poznat je i po tome da smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija u organizmu!

Najbolje vreme za obloge od svežeg luka jeste pre spavanja jer tako imate celu noć na raspolaganju da dopustite ovome moćnom plodu da odradi svoj posao. Odaberite najveću glavicu i narežite je poprečno – kao da pripremate pržene kolutove luka. Nakon toga uzmite najveći komad koji ste dobili rezanjem, pritisnite ga na svod stopala i navucite pamučnu čarapu. Isti postupak ponovite na drugom stopalu, zatim se udobno smestite i prepustite lepim snovima.

Jedini problem mogao bi biti što će vam spavaća soba verovatno smrdeti poput ćevabdžinice, ali to je mala cena u odnosu na sve blagodeti koje luk ima na vaše zdravlje.

Ovo su samo neke od njih:

Jača imunitet

Luk je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan u održavanju zdravog imuniteta. Oblozima od svežeg luka na stopalima možete smanjiti rizik od razvoja infekcija u organizmu.

Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i poznat je po tome da uništava bakterije koje uzrokuju upalna stanja u organizmu.

Pročišćava krv

Vaša krv zadužena je za prenos kiseonika i hranjivih materija u sve ćelije u organizmu. Usto, putem skuplja otpadne materije i otrove kojih se organizam rešava. Smatra se da oblozi od luka na stopalima pomažu organizmu da efikasnije odvaja otrovne materije nakupljene u krvotoku pre nego one uzrokuju po zdravlje opasna stanja.

Normalizuje nivo šećera u krvi

Osobe koje boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa svakako bi noću trebale da spavaju s oblozima od svežeg luka na stopalima, tvrde zagovornici ove metode.

Luk može podstaći proizvodnju insulina u organizmu, koji pomaže u prenosu šećera iz krvi u ćelije i na taj način reguliše njegov nivo.

(Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs