Ništa vas ne košta da probate

Istočnjačka metoda regulacije visokog pritisak: Tehnika disanja koju treba da naučite

Veruju da je uzrok samo jedan, i ovako taj problem rešavaju

Lepi & Zdravi
10:19h Autor:
Istočnjačka metoda regulacije visokog pritisak: Tehnika disanja koju treba da naučite
Foto: Shutterstock

Problem visokog krvnog pritiska je prilično čest. Najčešće je posledica prekomerne težine i problema sa kardiovaskularnim sistemom, uglavnom izazvanih stilom života (prejedanje, pušenje, alkohol). Pored toga, sistematski stresovi i užurban način života takođe negativno utiču na krvni pritisak.

Istočnjačka medicina veruje da je glavni uzrok hipertenzije vegetativna distonija

Dešava se da čovek vodi zdrav način života, pravilno jede, vežba, ne puši, ne pije alkohol, a pritisak mu je i dalje stalno visok. Jedan od razloga za to može biti vegetovaskularna distonija. Šta je to?

Autonomni (vegetativni) nervni sistem kontroliše sudove u telu, njihovo sužavanje i širenje. Kada je ovaj sistem uznemiren, moguć je ili visok ili nizak pritisak. Kada je takav problem prisutan, osoba može patiti od glavobolje i poremećaja spavanja.

Istočnjaci imaju i jednostavnu tehniku normalizacije pritiska

Suština ove tehnike je kontrola disanja. Sedimo u udobnom položaju, opustimo se. Važno je da vas ništa ne ometa u izvođenju vežbe. Prvo udahnite tri puta. Preporučuje se podizanje ramena tokom disanja kako bi se opustili mišići vratne kičme. Upravo u ovom području raste napetost koja nas sprečava da se opustimo. Ako podignete ramena, možete se osloboditi stresa i na taj način sniziti krvni pritisak.

Dijeta sa Nobelovom nagradom: Otkrijte zašto je ovo najpopularniji režim ishrane i kakva čuda čini za ceo organizam!

foto: Profimedia

Udahnite na nos, prekrivajući jednu nozdrvu prstom. Izdahnite. Kod sledećeg udaha prekrivamo drugu nozdrvu. Vežba se izvodi svakog dana u trajanju od 15 minuta. Drastično poboljšanje bi trebalo da osetite nakon dve nedelje.

Napomena: Pri zatvaranju jedne nozdrve važno je da se u potpunosti koncentrišete na osećaj vazduha koji prolazi kroz disajne puteve. Važno je ne razmišljati o bilo čemu osim o disanju, bez drugih distrakcija.

Ova tehnika disanja je dobra za one ljude koji imaju neuravnotežen vegetativni sistem. U stvari, mnoge takve tehnike disanja imaju za cilj da se telo izbori sa stresom, koji je danas uzrok velikog broja bolesti.

Ova metoda pomaže da se obnovi i čitav nervni sistem u celini i da se reši problem sa krvnim pritiskom.

Koji su uzroci vegetovaskularne distonije? Može ih biti mnogo. Pre svega, ima smisla obratiti pažnju na vratne pršljenove. Problem je možda u njima. Tada je korisno izvoditi posebne vežbe za vratnu kičmu.

Napomena: Ako već imate terapiju lekovima za visok pritisak, nemojte je menjati prirodnim lekovima, bez odobrenja vašeg doktora!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs