istraživanje

Naučnici veruju: Ovo je najrizičnije mesto u domu za prenošenje korona virusa!

Novi virus se očigledno dugo zadržava u fekalnim materijama, pokazala je studija

Lepi & Zdravi 29.03.2020. - 12:26h Autor: Stil/Net. hr
Foto: Shutterstock

Najrizičnije mesto u domu za prenošenje korona virusa je kupatilo, veruju naučnici.


Nedavno testiranje sprovedeno u kući u kojoj je bio izoliovan pacijent zaražen korona virusom pokazalo je da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa mogao biti putem fekalija.

 

Pretpostavka naučnika da je kupatilo najrizičnije leži u činjenici da se nakon povlačenja vode u kupatilu, virus širi prostorijom i kontaminira druga područja u blizini.

 

Istraživanje dr. Seana Vei Ksiang Onga iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru ujedno je pokazalo da na većini zaštitne opreme negovatelja, kao i u hodniku kuće, nije zabeleženo prisustvo virusa.


Dugo se zadržava u fekalijama


"Kada razmišljamo o načinima prenošenja korona virusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet pre ove studije. Očigledno se mora dodatno posvetiti pažnja dezinfekciji kupatila nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku posle obavljanja nužde”, upozorava dr. Aaron Glat, direktor bolnice Mount Sinai South Nasau u Njujorku.

 

Ubijaju svaki virus koji uđe u organizam: Jedinih 6 suplemenata koji stvarno mogu da ojačaju imunitet!

foto: Shutterstock

Novi virus se, očigledno, dugo zadržava u fekalnim materijama. Stoga, ako temeljno ne operemo ruke i ne dezinfikujemo kupatilo nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze, piše Business Insider.

 

Dr. Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Kod svakoga od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i predsoblja. Uzorci su uzeti i od lekara koji su ih posećivali u samoizolaciji.

 

Dokaz koliko je važna dezinfekcija


Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su uzeti nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat.Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na korona virus.

 

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja, a testiranu su mu i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus. Dr. Ong kaže kako je na trima od pet mesta u toaletu pronađen virus, dok kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika.

 

“Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna lična higijena, kao i održavanje higijene u kupatilu nakon svake upotrebe veoma važna", kaže

 dr. Ong za Medscape.

 

Dokle god redovno čistite ovih 10 stvari, nemate razloga za brigu o zarazi: Jeftin recept za najefikasnije sredstvo!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...