FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

Održana druga ružičasta radionica: Prevencija je najbitniji faktor za očuvanje zdravlja!

Uspešno je završena druga Ružičasta radionica, posvećena prevenciji raka dojke, koja je održana pred studentkinjama Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu

Lepi & Zdravi
17:44h Autor:
Održana druga ružičasta radionica: Prevencija je najbitniji faktor za očuvanje zdravlja!
Foto: Zorana Jevtić

Radionicu je otvorila dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je na samom početku tribine istakla koliko su prevencija i samopregled grudi bitni faktori za očuvanje zdravlja svake žene, jer je Srbija po smrtnosti od raka dojke na drugom mestu u Evropi.

foto: Zorana Jevtić

Najveći problem jeste to što se o prevenciji i njenom značaju jako malo priča i što ljudi kod doktora odlaze tek kad je bolest uznapredovala i kada je mnogo teže pobediti je. „Što se tiče zdravlja, prvenstveno pregleda dojki, najviše sam se susretala sa strahom. Strah je ono što je stalno prisutno, a imate ga kada ne znate ništa o toj temi. Mi moramo da poznajemo naše telo, a samopregled dojki je jedan u nizu pregleda koji je jako važan. On ne zahteva ni overenu zdravstvenu knjižicu, ni izabranog lekara, već samo malo našeg vremena, koje svi možemo i moramo da izdvojimo jednom mesečno“, rekla je Vesna Imbronjev, strukovna sestra Doma zdravlja Novi Sad.

foto: Zorana Jevtić

Samopregled dojki radi se nakon menstrualnog ciklusa i veoma je važno da se, ukoliko uvidimo neku promenu na telu koja nije uobičajena, odmah obratimo lekaru koji će izvršiti detaljniji pregled. Sonja Knežević u ime kompanije „Avon“, studentkinjama je detaljno objasnila veb-aplikaciju www.chekiraj.rs, koja je pokrenuta sa ciljem edukacije mladih o samopregledu. U samo tri dodira ekrana na telefonu studentkinje su dobile priliku da nauče osnovne pokrete za samopregled grudi, a nakon pravilno pređenih koraka da pogledaju i video sa detaljnim instrukcijama.

foto: Zorana Jevtić

Životna priča dvadesetpetogodišnje devojke Sofije Mijatović koja je prošla kroz ceo proces raka dojke i uspešno pobedila ovu bolest izazvala je burne emocije kod prisutnih i veliki aplauz. „Veoma je bitno da vodite zdrav život i ne iscrpljujete svoj organizam. Da se pravilno hranite, redovno spavate, provodite vreme u prirodi, vodite računa o sebi i, što što je najbitnije - budete srećne u svakom trenutku“, poručila je Sofija, koja i posle svega što je preživela ne skida osmeh sa lica. Svoju priču o bolesti podelila je sa studentkinjama i urednica porodičnog magazina Lena Nataša Bajat, koja je takođe istakla važnost učestalih pregleda i redovnih kontrola, jer se promene na telu jedino tako mogu uočiti.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

O bitnosti uvođenja zdravih životnih navika i osnovnim uzrocima oboljenja govorila je i dr Gordana Marković Petrović, međunarodni predavač za ajurvedsku medicinu. „U ajurvedskoj medicini ima nešto što se zove greška ntelekta, što znači da izbori koje pravimo nisu dovoljno adekvatni za nas, da nismo dovoljno povezani sa sobom i svojim potrebama. Veoma često ignorišemo svoje potrebe. Spavanje je osnovna stvar u dnevnoj rutini. Tada naš organizam radi redovnu dnevnu detoksikaciju. Trudite se da čuvate sebe i da brinete o sebi. Važno je da osvešćujemo svaku promenu koja postoji u našem biću i na emocionalnom i na intelektualnom i fizičkom nivou. Važno je da razumemo promene koje se dešavaju u našem organizmu i da reagujemo na vreme“, istakla je doktorka Petrović.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Poslednja Ružičasta radionica u organizaciji porodičnog magazina Lena i kompanije Avon održaće se u sredu, 23. oktobra, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs