PREPORUKA

11 znakova da vam je telo pod velikim stresom: Vreme je da date sebi malo oduška!

Ako se stres pretvori u nešto što utiče na vaš svakodnevni život, to će oslabiti vaše mentalno i fizičko blagostanje!

Lepi & Zdravi
Autor:
11 znakova da vam je telo pod velikim stresom: Vreme je da date sebi malo oduška!
Foto: Shutterstock

Glavobolja i migrena

Stres uzrokuje napetost koja se kasnije pretvara u glavobolju. Tenzijska glavobolja je najčešći tip glavobolje povezane sa stresom. Praćena je sledećim simptomima:

- tup i uporan bol (bol nalik migreni)

- Konstantan pritisak u glavi

- Osećaj slabosti mišića glave, vrata i ramena

Bol u grudima

Bolovi u grudima mogu nastati kao rezultat stresa.

Bol u grudima uzrokovan stresom i anksioznošću je oštar i povremen, a uzrok je napetost i zatezanje mišića.

Gde se u telu skladišti stres: Ovi delovi su na žestokom udaru!

foto: Shutterstock

Gubitak kose

Postoji čvrsta veza između stresa i gubitka kose. Naučnici su potvrdili ovu vezu. Telogenski efluivijum opisuje razbacano stanjivanje kose duž vlasišta. Statistike pokazuju da je to najčešći tip gubitka kose uzrokovanog stresom. Ne brinite, to je privremeno. Međutim, hronični stres će dovesti do ponavljanja ovog problema.

Gubitak libida

Ne možete imati seksualni nagon bez hormonske stabilnosti i zdravog stanja uma. Stres uzrokuje hormonsku neravnotežu i ubija raspoloženje koje dovodi do smanjenog seksualnog nagona.

Problemi sa koncentracijom

U ovom slučaju, telo je preplavljeno hormonima stresa kao što je kortizol. Prekomerna amigdala utiče na rezerve energije vašeg mozga i normalnu aktivnost frontalnog režnja, takođe poznata kao područje odgovorno za pažnju i koncentraciju.

Problemi sa pamćenjem

Odgovor na stres utiče na normalnu aktivnost unutar temporalnog režnja odgovornog za vaše pamćenje. Hronični stres utiče na kratkoročno pamćenje, i čini vas nesposobnim da se prisetite stvari.

Stomačni problemi

Anksioznost povezana sa stresom može vam izazvati grčeve u stomaku, bolove u stomaku i nelagodnost u crevima. Stres ima vidljiv uticaj na stomak jer iscrpljuje abdominalne mišiće, dovodeći time do bolova.

Varijacije težine

Stres će uzrokovati da vaša težina ide gore i dole. Međutim, hronični stres obično izaziva povećanje telesne mase. Akutni obrasci stresa često su povezani sa dobijanjem na težini. Kortizol ima ogroman uticaj na vašu glad. Visoki nivoi kortizola dovode do visokog nivoa insulina, a nivo šećera u krvi opada, zbog čega žudite za slatkom i masnom hranom.

Lupanje srca

Oni mogu biti zastrašujući, ali su obično bezopasni. Stres, alkohol, kofein i nikotin rade kao katalizatori palpitacija. Ponekad ih možete osetiti u grudima, vratu ili čak u grlu.

Bol u zglobovima i mišićima

Hiperstimulacija povezana sa stresom manifestuje se kroz bol, napetost, stezanje i ukočenost. Ako je telo stalno izloženo stresu, verovatno će se češće baviti bolovima u mišićima i zglobovima.

Neobjašnjivi fizički i mentalni simptomi

Stres je super komplikovan i može dovesti do velikog broja poremećaja i bolesti. Ne možemo stvarno reći tačan broj svih uslova uzrokovanih stresom, ali ima ih baš puno. Postoji velika mogućnost da su vaši simptomi uzrokovani stresom.

Posavetujte se sa medicinskim stručnjakom kako biste rešili problem i pronašli pravo rešenje.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs