Tokom posta iz ishrane izbacujemo meso, jaja, mlečne proizvode i ostale namirnice životinjskog porekla. Ali, to može da bude problem i veliki šok za organizam ako im ne pronađemo adekvatnu posnu zamenu, naročito kada su u pitanju ljudi koji se fizički dosta naprežu tokom dana.
Da biste ostali snažni i zdravi za vreme posta, ruski travar Dmitrij Jurovski savetuje da kafu zamenite sledećim biljnim čajevima, jer oni podižu životni tonus i nadoknađuju deficit vitamina u organizmu!
Kantarion i origano
U Rusiji je oduvek bio veoma cenjen čaj od kantariona i divljeg origana, odnosno vranilove trave. On ima antioksidantno i antibakterijsko dejstvo, povećava otpornost na viruse, a osim toga, ublažava simptome depresije.
Pola čajne kašičice cveta kantariona pomešajte sa istom količinom divljeg origana. Prelijte smesu sa čašom ključale vode, pa ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte svakodnevno jednu do dve čaše napitka, dodavši u njega malo mleka ili meda po svom ukusu.
Napomena: Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i pacijentima koji pate od hipertenzije.
Ruska travarka Elena tvrdi: Ova tri korova su dar od Boga! Leče celo telo! (RECEPT)
Ivan čaj
Još jedna veoma popularna biljka u Rusiji je Ivan-čaj, odnosno koporski čaj (Chamerion angustifolium). Odvar Ivan-čaja sadrži šest puta više vitamina C nego limun. On ojačava imuni sistem, normalizuje pritisak, olakšava glavobolju i smanjuje nervozu.
Jednu čajnu kašičicu isitnjene biljke prelijte čašom ključale vode. Sačekajte pola sata da odstoji. Popijte dve do tri šolje čaja tokom dana.
Šumska jagoda
List šumske jagode se takođe često koristi u Rusiji za pravljenje vitaminskih čajeva. Napitak od ove biljke pomaže u borbi protiv anemije, srčanih oboljenja, alergije i leukemije.
Dve supene kašike bilja dodajte u jedan litar ključale vode. Stavite napitak na dva-tri sata u vruću rernu. Konzumirajte dve-tri šolje čaja svakodnevno.
Crna ribizla
Pupoljci i mlado lišće crne ribizle sadrže puno vitamina i minerala. Čaj od ove biljke normalizuje krvotok, leči anemiju, pomaže kod oboljenja kože, dijateze i tuberkuloze limfnih čvorova.
Jednu supenu kašiku bilja prelijte čašom ključale vode. Sačekajte da se ohladi. Popijte jednu do dve čaše čaja tokom dana. Napitak se konzumira posle obroka.
Napomena: Čaj od ribizle se ne preporučuje trudnicama i pacijentima sa tromboflebitisom.
Žuto zlato koje rešava brojne zdravstvene tegobe: Ovaj začin je najbolji lek za vaš organizam!