NAJLEPŠE SELO U ITALIJI PRAVI JE CVETNI RAJ: Obožavaju ga fotografi i gurmani jer ovde pronalaze pravo ZADOVOLJSTVO

Ako tražite raj na zemlji idite u Spelo - malo italijansko selo

Galerije
14:18h Autor:
1 / 13 Foto: Profimedia

Za selo Spelo, smešteno u Umbriji kažu da je najlepše mesto na svetu. Uske kamene i vijugave uličice okićene cvećem kao da nije dotaklo današnje vreme. Čim uđete u ovo srednjovekovno mesto, kao da ste zakoračili u drugo vreme. Zbog tog neodoljivog šarma obožavaju ga fotografi, ali i gurmani koji ovde pronalaze poslastice za svoje osetljivo nepce.

Umbrija umnogome podseća na Toskanu, naročito zbog čarobnih srednjovekovnih gradića i brdovitih pejzaža čija lepota oduzima dah. Spelo, smešten na južnom obroncima planine Subasio, deo je kluba „Najlepših sela Italije” zbog svoje značajne ekološke, kulturne i umetničke baštine.

Mesto je zadržalo velik deo svog izvornog izgleda, još uvek je okruženo ruševinama drevnih rimskih zidina i mnogim važnim spomenicima i pravi je užitak razgledati ga, piše Punkufer.hr

Njegove uske uličice koje se penju, spuštaju i naglo otvaraju pogledima na krajolik pozivaju svakoga na istraživanje.

Gradsko jezgro možete obići u roku od 3-4 sata, a jedna od najvažnijih znamenitosti zasigurno je crkva Santa Marija Mađore.

Ta impresivna građevina potiče iz 11. veka, ispunjena je veličanstvenim freskama koje je oslikao poznati italijanski renesansni umetnik Pinturikio, a prema istorijskim izvorima pripadala je sveštenicima Kamaldoli.

Spelo je poseban ne samo zbog svog izgleda. Čak i iznutra krije jedinstvena remek-dela poput Rimske kuće, koja se smatra važnim arheološkim nalazištem.

Verovatno je bila u vlasništvu majke cara Vespazijana, što se ustanovilo nakon iskopavanja i restauracije, kada su pronađeni mozaici i obojene pločice.

Cvetni festival u Spelu

Svake godine krajem maja ili početkom juna u Spelu se održava festival „Infiorate del Corpus Domini“. To je najvažniji i najkarakterističniji događaj kada grad u potpunosti prekriju brojne dela napravljena od cveća.

Mnogobrojni posetioci uživaju u različitim muzičkim predstavama i autentičnim pijacama, ali i neverovatnoj tradiciji ukrašavanja grada koja potiče iz 1602. Datum festivala menja se svake godine, jer se temelji na devetoj nedelji nakon Uskrsa.

Meštani će vas dočekati s osmehom dok sede ispred svojih kuća, pletu, šiju ili jednostavno razgovaraju jedni s drugima. Ako im uputite italijanski pozdrav kao što je „Buon giorno”, gotovo ćete sigurno naići na oduševljenje.

Obavezno probajte visokokvalitetno maslinovo ulje po kojem je Spelo poznat, ali i testeninu s crnim tartufima, kao i neodoljiv roze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs