Turbulentno prijateljstvo

Od najboljih prijateljica do žestokih suparnica: Ovo je prava istina o odnosu princeze Dajane i Sare Ferguson! (FOTO)

Kako je veza Endrua i Sare postajala sve ozbiljnija, došlo je vreme da imaju prvo službeno pojavljivanje kao par pred članovima kraljevske porodice. Sara je zbog toga bila izuzetno nervozna, no Dajana je bila uz nju kako bi sve lakše prebrodila. Čak joj je pozajmila i haljinu i bila joj pratnja na događaju

Vip priča
17:28h Autor:
Foto: Profimedia

Pre 30 godina princeza od Velsa i vojvotkinja od Jorka bile su ono što su danas Kejt Midlton i Megan Markl, odnosno vojvotkinja od Kembridža i vojvotkinja od Saseksa. Njihov odnos je intrigirao javnost, posebno jer su često imale okršaje pa su od najboljih prijateljica postale najljući neprijatelji. Donosimo vam priču i zanimljivosti, počevši od upoznavanja pa sve do prerane smrti voljene princeze Dajane.

 

Kako su se upoznale?

 

Poznanstvo Dajane i Sare Ferguson počelo je pre nego što su obe dame postale članice kraljevske porodice, jer su po krvnom srodstvu rođake u četvrtom kolenu, a osim toga, njihove majke su zajedno pohađale školu. Iako su se poznavale od najranijih dana, zbližile su se tek 1980. godine, kada je Dajana imala 19, a Sara 21 godinu. Budući da su imale puno zajedničkih prijatelja, ali i istih interesa, ubrzo su postale nerazdvojne i odlazile jednom nedeljno na ručak.

 

Princ Hari zaratio sa porodicom: Njegovu konačnu odluku uopšte ne odobravaju muški članovi! (FOTO)

foto: Profimedia

Produbljivanje odnosa

 

Dajana je na svoje venčanje pozvala i Saru Ferguson i uz to joj dala materijal od kog je trebalo da napravi haljinu za taj istorijski događaj. Budući da je na venčanje stigla sama, Sara je kasnije priznala da se osećala jadno i odbačeno jer nije bila pozvana na ceremoniju nakon službenog obreda. Nakon Dajanine udaje dve dame su nastavile redovno da se nalaze na ručku svake nedelje, a  Dajana je upravo u Sari našla saveznicu pa joj se poveravala o svemu kroz šta je prolazila i kako se snalazila u novoj ulozi u kraljevskoj porodici.

 

Dajana je često tada zvala Saru i pozivala je u Bakingamsku palatu kako bi se razvedrila, a Sara je svojoj prijateljici čak preporučila svog astrologa. "Bila je dve godine mlađa od mene, a ja sam je podupirala i čuvala kao da mi je mlađa sestra, kao što i danas radim to svojoj najboljoj prijateljici", napisala je Sara Ferguson u svojoj autobiografiji iz 1996. godine.

 

Savetnica za ljubav

 

Kraljica je često znala da tokom nedelje u kojoj se održavao Askot u dvorcu Vindzor organizuje večere sa spavanjem, a 1985. godine jednom takvom događaju je prisustvovala i Sara Ferguson, zahvaljujući tome što je Dajana rekla kraljici da je pozove. Na večeri je Sara sela pored princa Endrjua, a iako su se često susretali na društvenim događanjima, ljubavne iskre osetili su tek tada te su ubrzo i započeli vezu. Dajana je sve to začinila pozvavši par da ode na odmor u Hajgruv, kuću na selu koju je imala s Čarlsom. Veza je bila sve dublja, a uskoro je Sara s kraljevskom porodicom , tačnije Čarlsom i Dajanom, otišla na skijanje u švajcarski Klosters dok je Endrju služio u mornarici.

 

Brak koji je obećavao završio se skandalom: Buran život kraljičinog sina Endrjua! (FOTO)

foto: Profimedia

Dajana kao kraljevski uzor i vodič

 

Kako je veza Endrjua i Sare postajala sve ozbiljnija, došlo je vreme da imaju prvo službeno pojavljivanje kao par pred članovima kraljevske porodice. Sara je zbog toga bila izuzetno nervozna, no Dajana je bila uz nju kako bi sve lakše prebrodila. Čak joj je pozajmila i haljinu i bila joj pratnja na događaju. "Samo nastavi da se smeješ, šapnula mi je Dajana, ja sam se nasmejala i tako sam provela i mnoge godine kasnije, uvek se osećajući sigurno zbog tog Dajaninog saveta", objasnila je u svojoj autobiografiji Sara Ferguson.

 

Kraljevske jetrve

 

Sara je bila prva članica kraljevske porodice koja je uoči venčanja imala devojačko veče. Ona, Dajana i grupica njihovih prijateljica obukle su se za tu priliku kao policajke, ali su se na kraju našle u problemu sa zakonom, izazvavši scenu izvan Bakingamske palate. Nakon što je nesporazum razrešen završile su u klubu Anabel, a potom su, stigavši kući, zaključale vrata Bakingamske palate kako bi onemogućile ulazak princu Endrjuu nakon njegove momačke zabave.

 

Tokom godina Sara je iz Dajane izvukla tu vrckastu i zabavnu crtu, iako je zbog toga često bila opominjana, uključujući porodicu. Dve dame su često bile na meti kritika medija, poput trenutka kada su svoju prijateljicu Lulu Bleker bockale u leđa kišobranima na Askotu ili kada su grudvale princa Čarlsa tokom jednog službenog događanja.

 

U letnim večerima u Balmoralu u Škotskoj dve dame su često vozile bicikle preko igrališta za golf u dugim večernjim haljinama koje su nosile zbog večere, a čak su provozale, i to pomalo riskantno, kraljičin Daimler, zbog čega ih je izgrdila i princeza Ana.

 

Žestoke suparnice

 

Iako su Dajana i Sara bile izuzetno bliske, isto tako bile su mlade, emotivne i nesigurne u same sebe, kao i u svoje kraljevske pozicije, a sve to dovelo je i do suparništva. Naime, nedugo nakon udaje Sara je oduševila i impresionirala samu kraljicu kada je dobila dozvolu za letenje, princa Filipa kada je odlučila da upravlja kočijom, a osim toga, bila je odlična u mnogobrojnim sportovima, za koje Dajana jednostavno nije imala talenta, poput skijanja i jahanja. Sama Dajana nije krila koliko joj smeta to što je Sara prihvaćena s tolikim oduševljenjem, stavljajući nju u drugi plan, a i sam princ Čarls joj je svojevremeno rekao kako bi voleo da je manje uštogljena i više poput Sare.

 

Pravo lice Sare Ferguson: Evo kako je vojvotkinja prodala britanskog princa!

foto: Profimedia

Od kraljevskih miljenica do izdajnica

 

Kako su obe postajale sve nesrećnije u svojim brakovima, sve su se više oslanjale jedna na drugu, tražeći podršku. Godinu pre nego što su se razvele, Sara je 1991. godine u svojoj autobiografiji napisala: "Bila je to godina kada smo prvi put izgovorile nešto na šta do tada nismo ni smele da pomislimo: da će jedna od nas ili obe uskoro napustiti kraljevsku porodicu. Razgovarale smo telefonom duboko u noć, šaleći se i otkrivajući jedna drugoj tajne koje ionako niko drugi ne bi shvatio."

 

Život razvedenica

 

Nakon što su se obe razvele 1992. godine od svojih supruga, princa Čarlsa i princa Endrjua, Dajana i Sara su postale neverovatno bliske. Još uvek su se nalazile na ručku, a Sara je često znala da sa svojim ćerkama dođe na druženje i čaj s Dajanom, Vilijamom i Harijem u Kensingtonsku palatu. Nakon što je razvod s princem Endrjuom i službeno okončan, u avgustu 1996. godine zajedno su bile na odmoru na jugu Francuske.

 

Prijateljstvo je gotovo

 

Sara je, tek nakon nekoliko godina, otkrila kako je upravo te 1996. Dajana prestala da razgovara s njom, a ona nije imala pojma zašto. Nagađa se kako je Dajana bila nezadovoljna načinom na koji ju je prijateljica i bivša jetrva opisala u svojoj autobiografiji. Navodno joj je zamerila to što je otkrila detalje poput onog da je Ferdži poklonila nekoliko pari svojih nošenih cipela.

 

Dajanina smrt

 

Kada je u avgustu 1997. godine u stravičnoj automobilskoj nesreći poginula princeza Dajana, iako već duže vreme nisu razgovarale, Sara nije ni pomislila da ne bi otišla na njenu sahranu, a kasnije je otkrila za Harpers Bazar kako ju je rastužila upravo ta činjenica da iako su bile toliko bliske, na kraju nisu ostale u kontaktu.

 

"Pokušavala sam - pisala sam joj pisma, govoreći da što god da se dogodilo više nije važno, možemo sve da izgladimo. Bila sam uverena da će opet sve biti kao nekada. Naprotiv, dan pre nesreće nazvala je moju prijateljicu i pitala je: Gde je Crvenokosa? Želim da razgovaram s njom."

 

Skandali kraljevskih porodica: Sjaj njihovog trona sve više bledi! (FOTO)

Sahrana princeze Dajane
Sahrana princeze Dajanefoto: Profimedia

Nova generacija

 

Odnos Sare Ferguson s Dajaninim sinovima Vilijamom i Harijem poslednjih godina bio je poprilično nategnut, ali postoje neke promene u poslednje vreme. I dok Vilijam prema njoj baš i nije bio blagonaklon te je nije pozvao ni na svoje venčanje s Kejt Midlton, što je Saru uznemirilo, s Harijem se često družila, posebnu u skijalištu Verbieru. Na kraljevskom venčanju Harija i Megan Sara Ferguson je bila među zvanicama, sedeći odmah do ostatka članova kraljevske porodice.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs