VELIKI GUBITAK

Životna priča slavnog kuvara - Entonija Bordejna: Otarasio se droge i cigareta, pronašao ženu svog života, pa se obesio! (FOTO)

Odlazak omiljenog šefa, harizmatičnog i energičnog Entonija Bordejna, šokirao je i rastužio ne samo ljubitelje njegove gastronomije već i ceo svet

Vip priča
Autor:
Životna priča slavnog kuvara - Entonija Bordejna: Otarasio se droge i cigareta, pronašao ženu svog života, pa se obesio! (FOTO)
Entoni Bordejn, Foto: Profimedia

Popularni kuvar rođen je u Njujorku 1956. godine, u kojem je u pauzama između snimanja i živeo.

Završio je Američki kulinarski institut i vodio njujorške restorane "Supper Club", "One Fifth Avenue", "Sullivan’s" i "Brasserie Les Halles", a u svojoj je bogatoj karijeri sarađivao s prestižnim novinama i časopisima poput "New York Timesa", "Facea", "Independenta", "Food Artsa" i dr.

foto: Profimedia

Njegov legendarni tekst "Nemojte jesti pre nego što ovo pročitate", objavljen 1999. godine u Njujorkeru, probudio je ogromno zanimanje u Americi i Velikoj Britaniji pa ga podstakaio na pisanje knjige "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly".

Entoni Bordejn 2001. odlazi na put oko sveta u potrazi za "ekstremnom kuhinjom", a knjiga koja je potom nastala, "Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal", postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. i osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.

Manje je poznato da je Bordejn, jedan od najboljih svetskih šefova, napisao kriminalističke romane "Bone in the Throat", "Gone Bamboo" i "The Bobby Gold Stories", istorijski roman "Typhoid Mary", kuvar "Les Halles Cookbook" i autobiografiju "Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook".

Televizijsku slavu je stekao serijalom o kuvanju i svetskim restoranima "Anthony Bourdain: No Reservations" koji se na početku prikazivao na "Food Networku", a kasnije se emitovao na "Travel" kanalu. Uz televizijsku seriju je 2007. godine objavio i istoimenu knjigu.

Bordejn je za emisiju "Parts Unknown", čija se 11. sezona trenutno emituje na CNN-u, 2013. godine nagrađen nagradom "Peabody" uz objašnjenje da je zaslužna za '"širenje horizonata i nepca gledaoca širom sveta".

"S velikom žalošću javljamo da je preminuo naš divan prijatelj i kolega Entoni Bordejn. Njegova neverovatna strast za putovanjima, avanturom, novim prijateljstvima, dobrom hranom i pićima zauvek će ostati upamćena u divnim emisijama i knjigama čije je stranice ispisao. Njegov talenat nas je zaista svakog dana oduševljavao i jako će nam nedostajati", stoji u saopštenju CNN-a.

Nešto kasnije se oglasila i njegova devojka:

"Entoni je davao celog sebe u svemu što je radio. Njegov briljantan i neustrašiv duh nadahnuo je mnoge, a njegova velikodušnost bila je bezgranična. Bio je moja ljubav, moj oslonac i moj zaštitnik. Moja tuga ne može da se opiše rečima. Njegova porodica je u mojim mislima i molim sve da poštuju njihovu i moju privatnost", napisala je na Tviteru, 42-godišnja glumica Asija Arđento.

Par se upoznao pre dve godine u Londonu, a vezu su potvrdili u februaru 2017. godine. Bordejn je bio sve vreme uz svoju devojku kada je otkrila da ju je filmski mogul Harvi Vajnstin silovao pre dvadeset godina. Proslavljeni šef i televizijska ličnost, kao i autor mnogih knjiga, nedavno je otkrio da ga je njegova partnerka učinila "srećnim na način na koji je mislio da nikada neće biti".

A post shared by asiaargento (@asiaargento) on

Samo dva sata pre nego što je objavljeno da je Bordejn umro, Arđento je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj nosi majicu s natpisom "J...te se svi" i slikom Bordejnovog idola Sida Višosa. "Znaš ko si", napisala je pored fotografije, koja je posle uklonjena.

Iz braka s Otaviom Busiom, Bordejn je dobio ćerku Arijan. Busia je takođe italijanka, iz regije Lombardije. U Ameriku je došla 2002. godine. Brak je trajao devet godina, a osim porodice i ugostitleljskog biznisa vezala ih je i ljubav prema brazilskom "jiujitsuu" u kojem šef ima plavi pojas. Posao ga je držao dalje od porodice pa su se Bordejn i Busia rastali 2016. godine.

Iako je Bordejn živeo život na kojem bi mu mnogi pozavideli, ovaj 61-godišnjak nikad nije krio da se suočio i s brojnim problemima. Osamdesetih godina se rešio zavisnosti od heroina, a pušio je i krek i konzumirao i druge droge. Pušio je čak tri kutije cigareta na dan. Zbog ćerke je prestao da puši, ali uživanja u alkoholu se nikad u potpunosti nije odrekao.

Bordejn se navodno obesio u sobi u hotelu "Le Chambard" u Kajsersbergu u Francuskoj dok je snimao epizodu svoje emisije na CNN-u "Parts Unknown".

Pronašao ga je bliski prijatelj Erik Ripert juče ujutro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs