Da li ste znali?

Čudne činjenice o braku Elizabete i princa Filipa: Ona je njegova kraljica, on nije njen kralj! (FOTO)

Ipak se njihov brak po mnogočemu razlikuje od ostalih, a neke su pojedinosti sasvim neobične

Vip priča
13:11h Autor:
Čudne činjenice o braku Elizabete i princa Filipa: Ona je njegova kraljica, on nije njen kralj! (FOTO)
Foto: Profimedia

Biti u braku više od 70 godina već je samo po sebi veliki uspeh, tim veći ako ste pod budnim okom javnosti otkad ste izgovorili sudbonosno da”, kao što su to kraljica Elizabeta i princ Filip.

Sigurno su tokom svih tih godina prolazili kroz teška razdoblja i suočavali se s raznim problemima, ali dugovečan par je dokazao da se ljubavlju i uzajamnim poštovanjem mogu nadvladati sve prepreke, pa čak i one koje bi za sve ostale bile nepremostive. Jer njihov brak ipak se po mnogočemu razlikuje od ostalih, a neke su pojedinosti sasvim neobične.

Elizabeta i Filip su rođaci

Par je povezan rodbinskim vezama, ali vrlo dalekim, u smislu da oboje vuku poreklo od kraljice Viktorije, koja je vladala tad ogromnom britanskom monarhijom dobrim delom 19. veka. Uprkos kraljevskoj krvi, odrasli su potpuno različito, Elizabeta u blagostanju, s dadiljama i privatnim učiteljima, a Filip uglavnom u besparici. Upoznali su se kad je njoj bilo samo 13 godina i odmah se zaljubila u njega.

Kraljica Elizabeta i princ Filip svojom odlukom razočarali Britance: Ovo od njih nisu očekivali!

foto: Profimedia

Njen otac se protivio braku

Kralj Džordž VI strahovao je da Britancima neće biti po volji što se prestolonaslednica udaje za siromašnog grčkog princa s nezgodnim nemačkim rodbinskim vezama. No, još ga je više smetalo Filipovo nedostojno ponašanje, “kao prostog mornara”, i njegov glasan, neobuzdan smeh, dok se Elizabetina majka pribojavala da će Filip biti neveran muž (što se donekle i pokazalo tačnim). Kako god bilo, Elizabeta se ipak udala za svojeg odabranika čim je napunila 21 godinu.

foto: Profimedia

Filip je morao da se odrekne sestara

Da bi postao Elizabetin muž, Filip je morao da prihvati britansko državljanstvo i odrekne se veza sa Nemačkom. Na venčanje nije smeo da pozove nikoga sa nemačke strane porodice, pa čak ni svoje tri sestre, sve tri udate za Nemce nacističkih opredeljenja.

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip proslavili 70. godišnjicu braka: On je moja snaga! (FOTO)

foto: Profimedia

Mlada je venčanicu kupila na kupone koje je sama skupila

Kako su se venčali 1947. kad je u Britaniji još vladala posleratna nestašica, Elizabeta je, kao i sve ostale mlade, morala materijal za venčanicu da kupi na bonove koje je uštedela u tu svrhu, a vlada joj je dodelila još 200 dodatnih kupona. U želji da joj pomognu, Britanci su mladoj princezi poslali još na stotine kupona, ali im ih je ona sve vratila poštom, uz zahvalnicu.

Haljinu od kineske svile, ukrašenu cvetnim vezom i kristalima, sa šlepom od gotovo pet metara, kreirao je Norman Hartnel prema Botičelijevoj slici “Proleće”, a šilo ju je 350 žena punih sedam nedelja.

foto: Profimedia

Par ima odvojene spavaće sobe

Elizabeta i Filip imaju svako svoju spavaću sobu, ali sobe su povezane tako da mogu da biraju da li će spavati u istom krevetu ili odvojeno. Kako je rekla njihova rođaka ledi Pamela Mauntbaten: “Ne moraš da trpiš da neko hrče ili stavlja nogu preko tvoje. Divno je kad možeš da biraš.”

Najveći blamovi princa Filipa: Kraljica Elizabeta je godinama crvenela zbog njih!

foto: Profimedia

Ona mu je kraljica, on nije njen kralj

Kad je 1953. Elizabeta II službeno krunisana, Filip je i dalje zadžao titulu vojvode od Edinburga i samo se zakleo na odanost mladoj kraljici. Princ je postao tek 1957. i to navodno da bi se ublažile napetosti u braku.

foto: Profimedia

Filip nije uzor vernosti

Kao što se Elizabetina majka i bojala, Filip je bio i ostao sklon vanbračnim avanturama. Uveliko se govorilo i pisalo o dami s kojom se redovno susretao u stanu jednog poznatog fotografa u Londonu, a spominjala su se i druga ženska imena. No, ako je i bilo takvih problema u braku, Elizabeta i Filip su ih očigledno, jer su i dalje zajedno.

10 stvari koje sme samo kraljica Elizabeta: Niko ne može da je tuži, može svakom da oduzme dete!

foto: Profimedia

Nikad se ne drže za ruke u javnosti

Tokom dugih godina braka Elizabeta i Filip nebrojeno puta su se pojavili u javnosti, ali nikad nisu javno razmenili ni najmanju nežnost pa čak se nisu ni držali za ruke. To ne znači da među njima nema ljubavi, nego jednostavno pripadaju drugoj generaciji koja ceni suzdržanost i diskreciju više nego javno pokazivanje osećanja. Filip za sebe kaže da je pragmatičan, a ne romantičan, ali nema sumnje da bez njegove trajne podrške Elizabeta nikad ne bi tako uspešno nosila krunu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs