zavodljiva i misteriozna

ODRASLA UZ DALAJ LAMU, UDAVALA SE ZA MUŠKARCE KOJI SU JE TUKLI, MUŽ JE JAVNO PREVARIO: Bogatstvo joj nije donelo sreću!

Danas se njena zarada od filmskih uloga procenjuje na 45 miliona dolara. Igrala je u dramama i komedijama, akcionim i SF filmovima, i u svaki od žanrova izvrsno uspela da se dokaže

Vip priča
17:14h Autor:
ODRASLA UZ DALAJ LAMU, UDAVALA SE ZA MUŠKARCE KOJI SU JE TUKLI, MUŽ JE JAVNO PREVARIO: Bogatstvo joj nije donelo sreću!
Uma Turman, Foto: Profimedia

Reč je o Umi Karuni Turman, danas 51 -godišnjoj američkoj glumici, majci dvoje dece, nevenčanoj supruzi francuskog biznismena Arpada A. Busona i Gospođi H iz "Nimfomanke", poslednjeg velikog filmskog hita Larsa Von Trira.

Uma Turman rođena je 1970. godine u Bostonu, u sasvim netipičnoj, neki bi rekli prilično ekscentričnoj američkoj porodici. Majka Nena švedsko-nemačkih korena, bila je fotomodel, a i Umina baka po majci, bila je 20-ih godina prošlog veka prava lepotica. Bronzani kip gole Umine bake Brižit i danas krasi luku Smigehuk, na najjužnijoj tački Švedske.

Brižit se udala za nemačkog barona Karla von Šlebruga i dobili su ćerku Nenu. Kad je imala samo 16 godina primetio ju je vrhunski engleski fotograf Norman Parkinson i odveo u londonski "Vogue" gde je vrlo brzo postala top-model, pa je i pozirala za naslovnicu magazina u oktobru 1958. godine.

Uma Turman poručila Harviju Vajnštajnu: Ne zaslužuješ ni metak! (FOTO)

foto: Profimedia, ž

Ubrzo se našla u krugu poznatih i slavnih, a u prvi brak ušla je s čuvenim ali kontroverznim psihologom i piscem Timotijem Lirijem koji je 60-ih godina proučavao dejstvo LSD-a u terapeutske svrhe i sprovodio istraživanja na studentima dobrovoljcima. Brak nije potrajao, ali se Umina majka ubrzo zaljubila u još jednog intelektualca – Roberta Turmana.

On je pak među prvima u Americi postao sledbenik budizma jer je kao student s prijateljima motorom krenuo na put po Indiji i završio ga na Tibetu sprijateljivši se s Dalaj Lamom koji ih je jednom i posetio u njihovom domu u Americi. Uma i njenih tri brata – Ganden, Dečen i Mipam najranije detinjstvo proveli su sa roditeljima u gradiću Almori na severu Indije.

Svo troje odgajani su u budističkoj veri, a glumica je ime Uma dobila po drugom imenu hinduske boginje Parvati, što znači "svetlost".

Nakon bezbrižnog detinjstva u Indiji, povratak u Ameriku i prilagođavanje na novi režim života i gradsku decu, maloj Umi nije bio nimalo lak. Odskakala je od drugih ne samo zbog neobičnog imena, već i zbog nekonvencionalnog vaspitanja, a njenu krhku građu i visinu od metar i 80, zbog koje je štrčala među vršnjacima, pratio je i rast stopala do broja 44.

Kada se dadilje umešaju u brak: Koje su holivudske legende ukrale baš one? (FOTO)

Samopouzdanje joj je dodatno narušio jedan majčin prijatelj koji joj je, kada je imala samo 10 godina, predložio da ode na estetsku operaciju nosa. Bilo je mnogo razloga da joj se deca rugaju. Umesto svojim imenom, predstavljala se često kao Keli ili Linda i uživala u školskim predstavama u kojima je mogla biti neko drugi. Zbog svega toga, majka ju je iz Amhersta, gradića od 30-ak hiljada stanovnika u Masačusetsu, gde su tada živeli, odvela u Njujork i podržala je u tome da se kao 15-godišnjakinja oproba kao fotomodel i tamo nastavi srednjoškolsko obrazovanje.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs