životna priča

Životna priča najveće holivudske dive: Život u visokom društvu, samoubistvo brata i ljubavna afera duga 26 godina! (FOTO)

Ketrin Hepbern je jedina glumica u istoriji koja je osvojila četiri Oskara u kategoriji najbolja glavna ženska uloga, a bila je nominovana za dvanaest. Zbog toga su je nazvali „prvom damom američkog filma“.

Vip priča
17:21h Autor:
Životna priča najveće holivudske dive: Život u visokom društvu, samoubistvo brata i ljubavna afera duga 26 godina! (FOTO)
Ketrin Hepbern, Foto: Profimedia

NAJVEĆA LJUBAV

Zajedno su glumili u devet filmova, a za njihovu su ljubav znali svi - iako on nikad nije ostavio svoju suprugu.

Ketrin Hepbern i Spenser Trejsi zajedno su bili 26 godina, ali nikad zapravo.

Njihova je veza bila javna tajna, ali Trejsi, tradicionalni katolik irskih korena, nije mogao da podnese grižu savesti koja bi usledila zbog razvoda braka sa njegovom ženom Luiz, sa kojom je imao dvoje dece.

foto: Profimedia

Ketrin je jedna od najvećih bHolivuda ikad, ali za njega, kako je rekla, učinila bi sve jer je bio "apsolutno neodoljiv".

Kada su se upoznali, Trejsi je već bio poznati preljubnik. Od supruge Luize davno se otuđio, pogotovo nakon što su shvatili da je njihov sin Džon rođen gluv.

Imao je afere sa Selenom Rojl, Beti Hanom, Loretom Jang, Ingrid Bergman, Džoan Kraford, Bet Dejvis... A nakon što su počeli ljubovati, nije bio veran ni Ketrin.

"Zašto do đavola ne nađeš nekog tipa sa kojim ćeš se venčati i imati porodicu? Kad ostariš bićeš sasvim sama", rekao joj je reditelj Klarens Braun, na šta je Hepbern rekla: "Da, i sećaću se ovih zabavnih vremena."

Iako je znala da nikad neće ostaviti svoju ženu zbog nje, Ketrin sa tim nije imala problema.

foto: Profimedia

"Bila sam potpuno nezavisna i nikada nisam želela da se udam. Htela sam sama kročiti svoj put", rekla je glumica. Do danas ne postoji niti jedna njihova zajednička fotografija koja nije isečak iz jednog od zajedničkih filmova. Morali su paziti da ih ne vide zajedno jer su i njihove produkcijske kuće tražile da ne prave skandal i ne izlaze u javnost sa svojom vezom.

Trejsi se nikada nije razveo, ali poslednje godine svog života nije živeo sa Luiz. Za njega se brinula Ketrin, koja je zbog njega uzela petogodišnju pauzu od svoje karijere. Tek tada suprvi put živeli zajedno. Bila je uz njega kada je preminuo, ali iz poštovanja prema njegovoj porodici nije bila na sahrani.

Nakon toga, nazvala je njegovu ženu i ponudila da budu prijateljice. Ona joj je rekla: "Ali, ja sam mislila da si ti samo trač." Ketrin je poludela.

"Nakon skoro 30 godina, trač? Bila je to duboka rana. Skoro 30 godina Spens i ja smo se poznavali, delili dobro i loše. Neki trač. Time što nikad nije priznao da postojim, ona je ostala njegova žena. Ona je slala božićne čestitke. Spenser, krivac. Ona, žrtva. Ja nisam raskinula njihov brak. To se dogodilo puno pre nego što sam ja došla", napisala je Ketrin u autobiografiji koju je objavila tek nakon Luisine smrti. To je bio prvi put da je priznala aferu sa Trejsijem.

foto: Profimedia

"Zašto sam celo to vreme bila sa njim? Iskreno, ne znam. Mogu samo reći da ga nikad nisam mogla ostaviti. Te su godine jednostavno proletele, i za mene su bile savršeno srećne", rekla je u jednom intervjuu.

ODLAZAK HOLIVUDSKE DIVE

Ketrin Hepburn je umrla 29. juna 2003. godine u Fenviku u porodičnoj kući. Poslednje godine svog života provela je boreći se sa Parkinsovom bolesti, pa joj smrt nije došla iznenada. Umrla je okružena porodicom i prijateljima, a u njenu čast na Brodveju su bila prigušena svetla ceo jedan sat.

foto: Profimedia

NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI

  • Hepbernova je bila od onih glumica koje nisu volele improvizaciju. Scenario je čitala danima, analizirajući likove i pokušavajući da se potpuno poistoveti sa ulogom koju tumači.
  • Imala je ogroman strah od vatre, zbog čega se čak i tuširala samo sa hladnom vodom.
  • 1928. godine udaala se za Ladlou Smita, sa kojim je bila u braku do 1934. godine.
  • Dvanaest puta je bila nominovana za Oskara u kategoriji najbolja glavna glumica, a osvojila je četiri, što je čini najtrofejnijom glumicom svih vremena.
  • Ketrin je bila u aferi sa kolegom Trejsijem Spenserom punih 26 godina.
  • 1999. godine, Američki filmski institut proglašava je za najveću žensku legendu Holivuda.
  • Enciklopedija “Britanicca” uvrstila je Hepbernovu u svoju listu “300 žena koje su menjale svet."
  • Nakon njene smrti izašle su brojne knjige u kojima je predstavljena njena biografija, a zanimljivo je da se u većini njih tvrdi da je bila biseksualna.
  • Na snimanju filma “Afrička kraljica” cela ekipa, uključujući i Ketrin se razbolela od dizenterije usled konzumiranja vode. Jedino je bio pošteđen Hemfri Bogart koji je pio viski.
  • Pored brojnih titula koje je dobila, dugo je važila za modnu ikonu.Interesantno je da je ona prva žena koja je javno nosila pantalone i javno propagirala takav stil oblačenja.
  • Omiljena glumica joj je bila Beti Dejvis.
  • Ona i Volter Brenan su jedini koji su osvojili tri Oskara uz tri uzastopne nominacije.

CITATI NAJVEĆE HOLIVUDSKE LEGENDE

Iako Ketrin Hepbern nije volela da daje intervjue, vešto ih je izbegavala zbog čega su je i prozvali “Ketrin od Arogancije”. Ponekad je ipak izlazila u susret novinarima. U intervijuma je izbegavala da govori o svom privatnom životu, ali je rado govorila o ostalim filmskim zvezdama. Evo šta je ona imala da kaže o nekim svojim kolegama:

O Marlonu Brandu: “Ne mislim da je Brando ograničen glumac. Zapravo ja mislim da je on jako talentovan. Bojim se, doduše da je jako ograničen kao osoba.”

O Merli Strip: “…Klik, klik, klik! Točkovi u njenoj glavi!!”

O Hemfriju Bogartu: “Bio je kao i Henri Fonda – srećan i ponosan što je glumac. Takođe je bio pravi muškarac. Ničega feminiziranog nije bilo u njemu. On je znao da je pravi aristokrata – veći nego mnogi koji su to bili rođenjem.”

O Beti Dejvis: “Volim Dejvisovu. Mislim da je neverovatna glumica!”

Pored toga što je volela da govori o svojim kolegama i svom životu, Ketrin je pričala dosta i o ljubavi, braku, muškarcima i životu uopšte.

“Ako želiš da žrtvuješ obožavanje mnogih muškaraca zbog kritike jednog, samo napred – udaj se!”

“Za mene nagrade su ništa. Moja nagrada je moj rad.”

“Život je težak, a na kraju te i ubije.”

“Ponekad se pitam koliko žene i muškarci odgovaraju jedni drugima. Možda bi bilo najbolje da žive u susednim kućama i posećuju se s’ vremena na vreme.

San svake holivudske zvezde je da je poštuje Amerikanac, da joj se udvara Italijan, da bude udata za Britanca, a da joj ljubavnik bude Francuz.”

“Žašto bi ih udarili perom po ruci kada ih možete udariti teškim kovanim čekićem po glavi”.

“Nikada se ne žali. I nikada ne objašnjavaj.”

“Ako uvek radiš ono što je u tvom najboljem interesu, bar jedna osoba je zadovoljna.”

“Bez discipline, život ne bi postojao uopšte.”

“Život je da se živi. Ako moraš da podržiš sebe, bolje nađi neki način da ti bude zanimljivije. A to nećeš uraditi tako što ćes sedeti u mestu.”

„Ako se slepo pridržavate svih pravila, propustićete svu zabavu života.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs