Nesrećna glumica

Očaj, ljutnja, strah: Isplivala prava istina o usamljenom životu Grete Garbo! (FOTO)

Iako je glumica na slikama koje će se uskoro naći na aukciji nasmejana i u društvu, bez obzira da li se radi o skijanju ili letovanju, u stvarnosti nije bila ni blizu vesele osobe s fotografija

Vip priča 05.12.2017. - 09:31h Autor: jutarnji.hr
Foto: Profimedia

Niz privatnih pisama i fotografija koje su sačuvali prijatelji jedne od najslavnijih glumica u istoriji kinematografije, Grete Garbo, uskoro će biti ponuđeni na aukciji u Sotebiju. Ali, iako je glumica na slikama u društvu, nasmejana, bez obzira da li se radi o skijanju ili letovanju, u stvarnosti nije bila ni blizu vesele osobe s fotografija.

 

Pisma potiču iz perioda dok se još bavila glumom u SAD-u, pa se u njima može iščitati očaj nad lošim scenarijima, ljutnja na nedokazive redatelje i veliki strah od kritike iako je Garbo navodno sama bila svoj najveći kritičar. U njima se vidi i koliko je bila usamljena i depresivna, piše Guardian.

 

10 tajni najvećih diva svih vremena: Ovako su se negovale holivudske lepotice! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon što je snimila poslednji film 1941. "Two-Faced Woman", koji kritika nikako nije prihvatila, napisala je: "Razmišljala sam o filmu koji bih probala da snimim, ali nisam sigurna. Vreme ostavlja tragove na našim malim licima i telima."

 

Većinu pisama pisala je u domu na Beverli Hilsu koji je prezirala: "Gotovo uvek sam sama, usamljena i razgovaram sama sa sobom. Odvezem se na plažu gde prošetam i to me uvek razveseli. Ali to je jedina stvar koja me veseli…" U Kaliforniji joj je čak nedostajala švedska zima i kiša: "Mnogo razmišljam o Tistadu. O letima provedenim onde i letnjim pljuskovima koji nam donose tu čudesnu melanholiju."

 

Gabrijel Hiton, stručnjak za književnost u Sotebiju, rekao je: "Oseti se gotovo nepodnošljiva tuga i usamljenost u tim pismima. Neobično je što nijedno pismo nije potpisano - na jednom je napisla Klovn umesto potpisa, a nekoliko ih na dnu ima crtež žene. Njena želja da ostane u senci, daleko od pažnje javnosti, je jako naglašena. Imate osećaj da nešto tu baš nije u redu."

 

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

foto: Profimedia

Sva pisma su upućena švedskoj grofici Marti Vahtmajster i pažljivo su sačuvana zajedno s nekoliko pisama opsednutih obožavalaca koje je Garbo primila.

 

Greta Garbo rodila se u Stokholmu 1905. a u SAD je doselila 20 godina kasnije. Otpočetka je izbegavala bilo kakve funkcije u filmskoj industriji, izbegavala je glamurozne događaje i bliceve reportera. Vreme je više volela da provodi u uskom krugu prijatelja, gotovo nikad nije delila autograme ili odgovarala obožavaocima na poštu, a retko je i davala intervjue.

 

Poslednje godine života provela je u samoći i umrla je u Njujorku 1990.

Groficu i njenog supruga Garbo je upoznala tridesetih godina preko zajedničkog prijatelja. Pozvali su je na novogodišnju zabavu u njihov dvorac gde je kasnije godinama provodila zimske i letnje praznike. Ostali prijatelji su do Martine smrti 1976. Jedino pismo pisano na pisaćoj mašini upućeno je njihovoj ćerki i potpisano inicijalima glumice.

 

Pored žene Srpkinje shvatio šta znači porodica: Fatalna ljubav slavnog holivudskog glumca! (FOTO)

foto: Profimedia

"Možda nisi primila telegram koji sam poslala kad nas je tvoja majka napustila. Ako nisi, onda ne možeš znati koliko me duboko rastužila vest. Tvoji roditelji su mi jako puno značili. Ostaće mi u srcu zauvek", napisala je.

 

Pisma je prevela stručnjak za jezik Sesil Gasholm koja je rekla: "Provela sam puna dva dana ćutke, u tišini s tim pismima i u mene se uvukla velika tuga. Ljudi su znali da dolaze i pitaju jesam li dobro, a ja bih iznenadila samu sebe jer bih ih oterala, da me puste na miru."

 

36 pisama koji obuhvataju 100 stranica i album privatnih fotografija naći će se na aukciji u londonskom Sotebiju 12. decembra i očekuje se da će dostići cenu do 20.000 funti.

 

Životna priča princeze sa tužnim očima: Nesrećna žena koju je sudbina proklela! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...