životna priča

Tragična sudbina prelepe manekenke koja je samo želela ljubav: Bila je zavisna od droge i prva žrtva side iz sveta poznatih! (FOTO)

Bila je najuspešnija manekenka u svoje vreme. Lepa, zanosna, posebna i - nesrećna. Popularnost ju je vinula u svetsku orbitu, sudbina joj je podelila loše karte. Od svetskog top-modela, Đija Karanđi je postala heroinska zavisnica i prva žrta side iz sveta poznatih.

Vip priča
15:32h Autor:
Anđelina Džoli kao Đia u istoimenom filmu, Foto: Profimedia

Đija je bila prvi veliki američki model kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog veka.

Poreklom Itailjanka, u čiju lepotu su se umešali i irski i velški geni, ona je bila toliko popularna da su, tada početnicu, Sindi Kraford zvali "malenom Đijom". Kada se sa samo 17 godina preselila iz Filadelfije u Njujork, vrlo brzo je stekla veliku popularnost. Postala je omiljeni model poznatih fotografa, Frančeska Skavula, Artura Elgorda i pozirala za njihove objektive širom sveta, te radila za Diora, Kuteks, Dajan fon Firstenberg, Armanija, Versaćea, Iv San Lorena i mnoge druge kultne brendove. Već do 1978. godine Đija postala je najveći svetski model svoga doba.

Životna priča najlepše žene dvadesetog veka: U detinjstvu brutalno ismevana zbog izgleda! (FOTO)

Slava je donela i status redovne gošće "Kluba 54", gde je redovno koristila kokain, a to se kasnije razvilo u heroinsku zavisnost. U oktobru 1978. godine Karanđijeva je imala prvo veliko slikanje sa fotografom Krisom fon Vengenhajmom. Na snimanju je upoznala šminkerku Sendi Linter, u koju se zaljubila. Potekla iz nestabilne porodice, u kojoj je često gledala roditelje kako se tuku, ona je samo želela mirnu i stabilnu vezu. To je priželjkivala, ali ljubav joj nije bila uzvraćena. Đija je proganjala Sendi. Patila je i žudela za bliskošću. Neuzvraćena ljubav i smrt agentice Vilermine činili su da Đija tugu pokušala da odagna begom u drugi svet. Sve više je stvarala heroinsku zavisnost.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

"Jednom nije mogla da pronađe drogu u torbi i počela je tako da plače. Bukvalno sam je položio na krevet dok nije zaspala", priseća se čuveni fotograf Frančesko Skavulo slikanja na Karibima. Do 1980. godine Đijina zavisnost postala je očigledna. Nije se pojavljivala na snimanjima, a kada bi se pojavila zaspala bi tokom slikanja. Štaviše, na naslovnici novembarskog izdanja magazina "Vog" 1980. godine, na njenom licu mogli su se videti jasni tragovi zavisnosti. Dvadesetjednodnevni pokušaj da ostavi drogu propao je kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris fon Vengenhajm poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ona se tada zaključala u toalet, gde se satima drogirala heroinom. Kako se njena karijera modela gasila, poslednju priliku da se vrati na velika vrata pružio joj je Skavulo, te joj poklonio naslovnu stranu magazina "Kosmopoliten". To je ujedno bila i njena poslednja naslovnica. Kada je 1983. uhvaćena sa drogom na setu to je bio poslednji pečat njenoj makenenskoj karijeri. Više niko nije želeo da sarađuje s njom i ona je pala u zaborav.

Ima petoro dece, milione na računu i majku koja radi na ulici: Životna priča ruske Pepeljuge! (FOTO)

Објава коју дели 1960 - 1986 (@perfectlygia) дана

Nakon šestomesečne rehabilitacije Đija se vratila u rodnu Filadelfiju upisala kurs fotografije i počela da živi mirnijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i počinje da konzumira heroin. Ponovo. Kako bi zaradila za drogu, bivša manekenka se prostituisala, a sumnja se i da je bila silovana više puta. Nije dugo prošlo kada se Đija bolesna vratila kući. Majka ju je odmah odvela u bolnicu, gde je prvobitno primljena zbog pneumonije. Ipak, lekari su ubrzo shvatili da je reč o sidi. Pretpostavlja se da se virusom HIV zarazila preko igle kojom je ubrizgavala heroin. Kako se stanje pogoršavalo, njena majka nije dozvoljavala posete i ostala pored Đije sve do njene smrti 18. novembra 1986. godine. Bila je uz nju danonoćno, a Đija se nije oporavljala. Za smrt dvadesetšestogodišnje Đije niko nije znao, pa se tako na sahrani nisu pojavili ljudi iz modnog sveta. Tek nakon nekoliko nedelja se pročula vest koja je izazvala šok.

Kako je milijarder spasao siroticu iz Sibira: Ovo je stvarna ruska bajka! (FOTO)​​​​​​​

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...