20 godina od smrti

20 godina od tragične smrti: Narod i dalje tuguje za princezom Dajanom! (FOTO)

Danas se navršava dvadeset godina od tragične smrti britanske princeze Dajane, jedne od omiljenih ličnosti modernog doba

Vip priča
09:43h Autor:
20 godina od tragične smrti: Narod i dalje tuguje za princezom Dajanom! (FOTO)
Princeza Dajana, Foto: Profimedia

Naslovne strane magazina širom sveta danas ponovo imaju njenu fotografiju, uz bombastične naslove, priče o teorijama zavere o nesreći koja se dogodila u Parizu, dok se snimaju televizijski dokumentarci uz ispovesti njenih sinova.

Njena smrt u pariškom tunelu 31. avgust 1997. izazvala je najveći javni izliv tuge u modernoj britanskoj istoriji.

“Želim da budem kraljica u ljudskim srcima, ali se ne vidim kao kraljica ove zemlje. Mislim da mnogi ljudi iz institucije u koju sam se udala to ne žele”, rekla je u iskrenom intervjuu BBC-ju 1995. godine.

Suze, panika, očaj: Princeza Dajana presekla vene nakon venčanja, zataškani skandal isplivao!

foto: Profimedia

Dani nakon njene smrti bili su najmračniji u dugoj vladavini kraljice Elizabete II: popularnost monarhije prvi put je bila ozbiljno uzdrmana, dok su mnogi Britanci bili ljuti zbog načina na koji se kraljevska obitelj ophodila prema Dajani. Taj animozitet posebno bio usmeren na princa Čarlsa i njegovu ljubavnicu, a kasnije suprugu Kamilu Parker Bouls.

Čarls i njegovi roditelji, kraljica i princ Filip, bili su izloženi kritikama i zato jer su mlade prinčeve sklonili od javnosti u dvorcu Balmoralu i zatim ih prisilili da hodaju u povorci iza njenog tela na sahrani.

Princeza Dajana, dama u svakoj prilici: Otkriveno zašto je uvek nosila tašnicu uz sebe! (FOTO)

foto: Profimedia

Međutim, Vilijam i Hari u nekoliko intervjua povodom godišnjice majčine smrti branili su oca i baku. Izolacija im je dobro došla, a Hari tvrdi da im je otac saopštio da je mama poginula.

“Jedna od najtežih stvari koje roditelj mora uraditi jeste da kaže deci da je drugi roditelj umro”, kazao je Hari za BBC. “Kako se nosiš s time, ne znam, ali on nam je bio podrška”.

Mlađi princ se u razgovoru za Newsweek požalio na to što je morao hodati u pogrebnoj povorci i rekao da se ni od jednog deteta to ne bi trebalo zahtevati bez obzira na okolnosti, ali izgleda se mesec dana kasnije predomislio.

“Iskreno, ne znam je li to dobra ili loša odluka, ali mi je drago što sam bio deo toga”, rekao je BBC-ju.

Stariji Vilijam, kome je tada bilo 15 godina, pogrebnu povorku je opisao kao “najtežu stvar” i dodao da mu je bilo nejasno zbog čega je javnost bila toliko uznemirena.

Princeza Dajana stalno kršila jedno te isto kraljevsko pravilo: Žena koja je imala dušu!

foto: Profimedia

“Gledao sam ljude koji su stali uz povorku i mislio kako je nisu poznavali i da mi nije jasno zbog čega su uznemireni.”

Odgovor možda leži u rečima kraljice Elizabete II koja se o Dajaninoj smrti oglasila tek nakon nekoliko dana, nakon velikog pritiska javnosti i tadašnjeg premijera Tonija Blera. “Bila je neverovatno i darovito ljudsko biće. U dobrim vremenima i lošim, nikada nije izgubila sposobnost da se smeje i šali, da nadahnjuje druge toplinom i dobrotom”, rekla je Elizabeta II.

Nesreća

U toku večeri, 30. avgusta, Dajana i njen partner Dodi al-Fajed krenuli su na večeru nedaleko od njegovog stana na Jelisejskim poljima. Pošto ih je gomila paparaca sprečila u nameri da večeraju u bistrou, to su učinili u hotelu Ric.

Dvadesetak minuta nakon ponoći krenuli su iz hotela prema stanu. Za volanom mercedesa S-280 bio je vozač Henri Pol, zamenik šefa obezbeđenja u Ricu. Na suvozačkom mestu sedeo je britanski telohranitelj Trevor Riz-Džons. Dajana i Dodi bili su na sedištima nazad.

U 12.25 mercedes se brzinom od 100 km/h zaletio u 13. stub tunela Alma u blizini Sene. Dodi i Pol poginuli su na mestu. Riz-Džons bio je teško povrežen, ali je preživeo.

U 12.30 stižu prve ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Dajana je nakon pola sata oslobođena iz olupine, ali je tokom tog procesa došlo do zastoja rada srca. Lekari su odmah počeli sa oživljavanjem.

Oko dva sata ujutro Dajana stiže u bolnicu sa teškim unutarnjim povredama, bez svesti i slabog pulsa. U četiri sata proglašena je mrtvom.

U prvim danima nakon nesreće gnev javnosti bio je usmeren na nekolicinu paparaca koji su Dajanin automobil pratili na motociklima. U istrazi se pokazalo kao tačna pretpostavka da su sedmorica fotografa pratili mercedes, ali mu u trenutku nesreće nisu bili blizu, dok su u krvi Henrija Pola otkriveni alkohol i sedativi.

Britanski sud je pre desetak godina presudio da su za smrt princeze Dajane i Dodija al-Fajeda krivi i njihov vozač i fotografi od kojih su bežali.

“Znala sam da će fokus medija biti usmeren na naš javni i privatni život. Ali nisam znala do kojih će razmera to ići, svakako ne do nivoa nepodnošljivog”, rekla je Dajana u jednom intervjuu 1993. godine.

Princeza Dajana napravila propust na svom venčanju: Ovo joj je donelo nesreću u braku! (VIDEO)

foto: Profimedia

Smrt princeze Dajane, koju paparaci nisu proganjali samo kobne noći, nego svakodnevno, veoma je promenila odnos medija prema britanskoj kraljevskoj porodici. Do tad se urednici raznih časopisa nisu mogli zasititi njihovih fotografija, a jedan od Dajaninih najslavnijih progonitelja, Džejson Frejzer, zaradio je na njenim fotografijama više od milion funti.

Pogibija je bila poziv na buđenje. Britanska javnost okrenula se protiv paparazza i tabloida, pa je tako Sunu i Mirroru tiraž pao na najnižu nivo od 1961. godine. Samo osam dana nakon Dajanine smrti Daily Mail je objavio da više neće objavljivati fotografije paparaca na svojim stranicama.

Danas je privatni život prinčeva i kraljevskih obitelji poštuje, a eventualna objava fotografija kažnjiva je zakonom.

Nakon nesreće u Parizu pojavilo se i mnogo teorija zavere o tome kako je Dajana zapravo ubijena, koje je predvodio Dodijev otac, bogati egipatski useljenik Mohamed al-Fajed, vlasnik Herodsa, ali su istrage u Francuskoj i Britaniji odbacile sve senzacionalističke tvrdnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs