Daleko od skromnosti

Za samo jedno popodne spiskala je 44.000 evra: Ko je rasipna žena sultana Erdogana? (FOTO)

Turski mediji pokušavaju da ispeglaju imidž prve dame. Prikazuju je kao štedljivu domaćicu dok ona pije čaj od 1800 evra iz zlatnih šoljica
Vip priča 20.04.2017. - 09:39h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

Uprkos brojnim dokazima o njenoj rasipnosti, Emina Erdogan tvrdi da je skromna i štedljiva žena. Iako je brojne fotografije demantuju, supruga turskog predsednika Erdogana, tvrdi da živi skromnim životom u skladu sa strogim muslimanskim vrednostima.

 

Ali, Emina Erdogan gotovo opsesivno troši novac. Voli da kupuje skupu dizajnersku odeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi razgovore oko migrantske krize, zbog nje se zatvaraju skupoceni šoping centri kako bi prva dama Turske obavila kupovinu na miru.

 

Kupovala pet sati, zaustavila saobraćaj

 

Učinila je to u Brukselsu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena paralizovala saobraćaj u gradu. U Varšavi je na sajmu antikviteta jednog poslepodneva potrošila 37 hiljada funti (oko 44.300 evra). U Grčkoj je bila nešto skromnija. Kupila je samo sedam pari cipela i platila ih, uz popust od 15 posto, 850 evra.

 

Turske vlasti, naravno, pokušavaju da izglade njen imidž pa je u novinama prikazuju kao štedljivu i predanu domaćicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila sirće, a ne bacaju se ni koštice maslina i urmi. Isti članak je propustio da spomene kako "štedljiva" Emina i njen suprug u svojoj palati od 600 miliona evra i 1000 soba najradije pijucka  poseban čaj koji košta 1800 evra po kilogramu. Pije ga iz zlatnih šoljica koje koštaju skoro 300 evra.

 

Od devojke iz skromne porodice do prve dame pakla: Pustinjska ruža u rukama Bašara el Asada! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po roli, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra. Godišnje za struju troše 5 miliona evra.

 

Školu je napustila pre mature

 

Emina (62) rođena je u Uskudaru, delu Istanbula. Arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina kćerka u porodici od petoro dece. Umetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je pre mature, a s 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči devojkama njene dobi.

 

Budućeg supruga upoznala je na skupu podrške "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a venčali su se u julu 1978. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi se i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvek nosi hidžab.

 

Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šokirala izjavama

 

Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pažnju i svojim izjavama. Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

 

Erdogan je inače jedan od najplaćenijih svetskih državnika, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i na nekretnine. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku.

 

Magazin "People with money" nedavno ga je stavio na prvo mesto liste najplaćenijih političara procenjujući njegove prihode na 58 miliona dolara.

 

Moćna žena, majka sultanija: Pogledajte kako danas izgleda, sa 72 godine! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs