Možda vas iznenadi

Važan podatak o njima niko ne zna: Zašto britanska kraljevska porodica ne koristi svoje prezime!

Kada je krunisana za kraljicu nakon smrti oca, Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele svoje porodično stablo da odvoje od ostalih, pa su svojim potomcima dodali prezime Mauntbaten-Vindzor
Vip priča 23.01.2017. - 15:40h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

O britanskoj kraljevskoj porodici se zna puno, ali o jednoj stvari mnogi ne znaju gotovo ništa, a to je njihovo prezime.

 

Ova kraljevska porodica je doduše prepoznatljiva i bez prezimena, ali kada ga koriste, imaju više opcija.

 

Pre 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju, kao što su Tjudori ili dinastija Jork.

 

Na primer, kralj George V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promeni ime svoje kuće Sakse-Koburg i Gota (Saxe-Coburg and Gotha) u Vindzor. Promenio je naziv zbog odbojnosti prema Nemačkoj pri početku Prvog svetskog rata.

 

Tajno pismo princeze Dajane uzburkalo javnost: Mislila je da za ovo neće saznati svet!

 

Foto: Profimedia / Kralj Džordž V i kraljica Meri
Foto: Profimedia / Kralj Džordž V i kraljica Meri

Ime Vindzor je nastalo po istoimenom dvorcu, jedne od kraljevskih nekretnina. George V je naglasio da to mora da postane i njihovo zvanično prezime. I danas je kraljevska porodica poznata kao "House of Windsor" (Vindzorska kuća).

 

Ipak, kada je na vlast došla kraljica Elizabeta II, ona je napravila neke izmene. Kada je krunisana za kraljicu nakon smrti oca, Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele svoje porodično stablo da odvoje od ostalih, pa su svojim potomcima dodali prezime Mauntbaten-Vindzor.

 

Postoji i izuzetak - član porodice koji se oslovljava sa "Njegovo visočanstvo princ ili princeza", ne moraju da koriste prezime. Neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac Čarls princ od Velsa. Princeze Beatris i Eugenija su koristile prezime Jork, po svom ocu, vojvodi od Jorka.

 

Zaključak je sledeći - iako su poznati toliko godina, i dalje nemamo pojma kako se prezivaju!

 

Svi je znaju kao uzornu vernicu: Ivanka Tramp zbog oca prekršila strogo religijsko pravilo! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs