Svi mediji na ostrvu su pisali o tome

Iskoristila princa Vilijama kada nije imao ni godinu: Otkriven podli plan gvozdene lejdi! (FOTO)

Margaret Tačer pribegla je triku kako bi javnosti potpuno odvukla pažnju sa veoma bitnih spoljnopolitičkih pitanja Velike Britanije
Vip priča
03:08h Autor:
Iskoristila princa Vilijama kada nije imao ni godinu: Otkriven podli plan gvozdene lejdi! (FOTO)
Foto: Profimedia

Princ Vilijam nije bio star ni godinu dana, a već je imao jednu od ključnih uloga u jednoj od gorih podvala u nuklearnoj geopolitičkoj igri. Bila je 1983. i britanski mediji redom su objavljivali snimke princeze Dajane i njega, savršeno ignorišući sve druge domaće i strane probleme. A to je bilo tačno ono na šta je računala premijerka Margaret Tačer.

Upravo objavljeni dokumenti iz Dauning Strita 10 svedoče da je Tačer pribegla triku kako bi javnosti potpuno odvukla pažnju s raspoređivanja američkih 144 krstarećih nuklearnih projektila u Velikoj Britaniji. Te godine, prvo njen ministar spoljnih poslova Frensis Pim upozorio ju je da je antinuklearni pokret postao toliko snažan da će po svoj prilici sprečiti dodatnu nuklearizaciju Velike Britanije.

Ne sme da pisne od kraljice: Elizabeta se drala na Vilijama pred celim svetom! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do Tačerke su stizali zabrinuti glasovi i od drugih vodećih torijevaca o tome da mnoštvo prijatelja stranke i njenih odanih sledbenika, istovremeno apsolutno podržava Kampanju za nuklearno razoružanje, moćnu aktivističku organizaciju koju je podržavala ogromna većina Britanaca. Jedna od gorih stvari po Dauning Strit bilo je i to što je partner u SAD-u Ronald Regan važio za jednog od najmanje pametnih, obrazovanih i upućenih predsednika SAD-a do tada.

Konačno, njen savetnik za medije, Bernard Ingam, smislio je plan kako doskočiti tome. Analizirali su i došli do zaključka da bi antinuklearne aktiviste s naslovnica mogli da izguraju samo naslovi poput "pokušaja atentata na Papu" ili "eksplozije u Severnom moru".

Šokantan intervju lejdi Dajane, predosećala šta joj se sprema: Nikada neću biti kraljica! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

A kako to nisu imali, odlučili su se za objavu fotografija princeze Dajane kao mlade mame s princom Vilijamom u naručju. Fotografije su u medije pustili na Uskrs 1983., na dan kad su antinuklearni aktivisti pripremili niz spektakularnih protestnih akcija.

Rečeno, učinjeno. Mediji, i to ne samo tabloidi, nego i oni najozbiljniji, bavili su se igračkom za mase koju im je bacila britanska kraljevska kuća, umesto da se bave presudnim antinuklearnim protestima. A kao uspomena na dane velike spletke koju su pripremili Tačer i njeni pomagači, ostalo je mnoštvo zapisa i tonskih snimaka.

Najpoznatiji teoretičar zavere: Reptili vladaju svetom, samo nadareni mogu da ih vide! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs