Vreme leti

Branka Monteno uoči godišnjice Kemalove smrti: Lakše se nosim s gubitkom kad sam mu bliže

Mislila sam da ću nakon njegove smrti ostati u Zagrebu, ali najčešće sam u Sarajevu. Tu mogu kad god poželim otići na njegov grob, izjavila je udovica slavnog kantautora
Vip priča
07:08h Autor:
Branka Monteno uoči godišnjice Kemalove smrti: Lakše se nosim s gubitkom kad sam mu bliže
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Bosanski kantautor Kemal Monteno kojeg su obožavali širom bivše Jugoslavije umro je 21. januara prošle godine u zagrebačkoj bolnici Rebro od komplikacija izazvanih transplantacijom bubrega. Njegovoj supruzi protekla je godina, kaže, bila najteža u životu.

"Mislila sam da ću nakon njegove smrti ostati u Zagrebu, ali najčešće sam u Sarajevu. Tu mogu kad god poželim otići na njegov grob. Lakše se nosim s tim gubitkom kad sam mu bliže", tužno kaže Branka. Svaki put kad dođe na grob onde zatekne mnogo cveća. Iz cvećara joj često kažu da su dolazili brojni posetioci iz cele regije, kupili buket i pitali ih da ih upute na Montenov grob kako bi mu odali počast.

Pevač je suprugu upoznao kao osamnaestogodišnjak. Branka je tada imala 16 godina. Kantautor je često isticao kako mu je ona bila inspiracija za neke od najpoznatijih ljubavnih pesama. Legendarne hitove "Dušo moja", "Jedne noći u decembru", "Šta sam skrivio" i "Sinoć nisi bila tu" napisao je 1969. i 1970. služeći vojsku. Venčali su se godinu dana kasnije.

Idem tamo gde me čeka moja verna, plava reka: Životna priča Kemala Montena!

"Kemo i ja proveli smo zajedno gotovo ceo život, a 43 godine bili smo u braku. Bio je pažljiv i nežan. Nikad ga nisu pratili tračevi ili skandali. Bio je prema svim ljudima dobar i otvoren. Zajedno smo se zabavljali na festivalima, putovali smo i družili se s prijateljima, a najlepši dani bili su kad su nam se rodila deca", setno govori Branka.

Pesme pokojnog supruga često čuje na radiju ili televiziji, a neretko uz nežne stihove pusti i suzu.

"Kad čujem njegove pesme, ponekad mi bude teško, ali uživam slušajući ga kako peva. Ponekad sama pustim njegove albume, zatvorim oči i zamišljam ga živog", opisuje Branka. Pevačeva supruga sve manje vremena provodi u Zagrebu sa sinom Đanijem jer je taj grad, kaže, podseća na neizvesne i traumatične dane Montenove borbe s bolešću i iznenadnu smrt.

"Poslednji put kad sam ga videla u bolničkom krevetu bio je veseo, raspoložen, a čak se i šalio. Želeo je da mu pomognemo da opere kosu, a predveče je gledao svoj omiljeni kviz. Pre nego što je išao na spavanje, čuli smo se i zvučao je dobro", rekla je Branka. Dodaje da nije očekivala da će bolest da prevlada njegovu volju za životom.

Branka će doći u Zagreb na koncert Prijatelji i Kemo Hiljade pahulja belih. U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski povodom Kemine godišnjice smrti zapevaće Rade Šerbedžija, Halid Bešlić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Hanka Paldum...

"Srećna sam i ponosna što su brojne kolege i prijatelji odlučili da se priset moga Keme", zaključuje Branka.

Komemoracija Kemalu Montenu: Rade Šerbedžija plakao za drugom! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs