Životna priča

Žena ratnik još od detinjstva: Druga strana života kraljice Elizabete II! (FOTO)

Još jedna čudna okolnost u životu mlade Elizabet jeste to što njen otac nije želeo da ona ostane princeza
Vip priča
20:20h Autor:
Žena ratnik još od detinjstva: Druga strana života kraljice Elizabete II! (FOTO)
Foto: Profimedia

Elizabet Aleksandra Meri rođena je kao prvo dete princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion. Budući da je tradicija bila da presto nasleđuje muškarac, javnost se vrlo interesovala za malenu princezu, ali su mogućnosti da ona ikada nasledi tron ocenjene kao vrlo male.

Foto: Wikipedia / Mgiganteus
Foto: Wikipedia / Mgiganteus

Međutim, to nije umanjilo interesovanje za njom, pa se već za svoj treći rođendan našla na naslovnoj strani prestižnog magazina Times. Slatka, plavokosa devojčica, plavih očiju i bucmastih obraza kupila je srca ljudi širom sveta.

Neodoljiv prizor brata i sestre: Fotografija princa Džordža i princeze Šarlot osvaja svet! (FOTO)

Još jedna čudna okolnost u životu mlade Elizabet jeste to što njen otac nije želeo da ona ostane princeza.

Predlagali su mu da ćerki da titulu princeze od Velsa, ali on je to odbio, jer se ta titula dodeljivala supruzi prestolonaslednika, pa bi, u slučaju da dobije sina, morao da je oduzme Elizabeti. Te ideje se tvrdoglavo držao i nikada se nije pokajao.

Kada je 1936. godine Elizabetin stric Edvard VIII abdicirao, njen otac princ Albert postao je kralj Džordž VI, a ona naslednica prestola. Uživala je u budućoj tituli i živela život princeze sve do početka ratnih sukoba.

Elizabeta je imala samo 13 godina kada je počeo II svetski rat, a kada je oružani sukob zahvatio Veliku Britaniju, evkauisana je zajedno sa sestrom, četiri godine mlađom princezom Margaretom.

Blud i razvrat: Horoskop predvideo skandalozan život princeze Margarete! (FOTO)

Foto: Wikipedia / Skeezix1000, Kraljica Elizabeta i kralj Džordž VI
Foto: Wikipedia / Skeezix1000, Kraljica Elizabeta i kralj Džordž VI

Međutim, 1940. priključila se vojsci, gde je radila kao vozač i mehaničar. Inače, ona je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, kao i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Foto: Wikipedia / Tholme, Kraljica Elizabeta i princ Filip
Foto: Wikipedia / Tholme, Kraljica Elizabeta i princ Filip

Nekoliko godina kasnije, Elizabeta se udala za grčko-danskog princa Filipa, sa kojim je u srodstvu prema trećem kolenu. Zbog braka sa njom, princ Filip odrekao se svoje titule, jer je morao da pređe iz pravoslavne vere u anglikansku i postao princ od Edinburga. 1948. godine rodila mu je prvo dete, princa Čarlsa, a zatim i princezu Anu, kao i princa Endrua i Edvarda.

Foto: Profimedia / Kraljica Elizabeta i princ Filip, krunisanje kraljice Elizabete
Foto: Profimedia / Kraljica Elizabeta i princ Filip, krunisanje kraljice Elizabete

Kada je kralj Džordž IV preminuo, 6. februara 1952. godine, do tada princeza uzima vladarsko ime Elizabeta II. Istog dana proglašena je kraljicom Kanade, a odmah sledećeg dana i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svečanost je obavljena 2. juna 1952. i to je bio jedan od najvećih događaja, koji je pratio ceo svet. To je ujedno bio i prvi kraljevski događaj koji je prenosila televizija.

Šokantne tvrdnje: Britanska kraljevska porodica pije krv male dece svakog jutra!

Foto: Profimedia / Kraljica Elizabeta na krunisanju
Foto: Profimedia / Kraljica Elizabeta na krunisanju

Početak njene vladavine obeležio je postepeni nestanak Britanske imperije, siromaštvom Ujedinjeng Kraljestva. Kasnije se sve promenilo i Elizabeta je postala vladar koji je posetio najviše zemalja sveta, čak 116.

Jedna je od najdugovečnijih monarha savremenog doba i veoma je omiljena u svojoj zemlji. Od nje je popularniji samo njen sin, princ Vilijam, a njenu starost uveseljavaju njegova deca, maleni princ Džordž i nedavno rođena princeza Šarlot.

Za oštro oko: Zašto se ceo svet smeje krštenici princeze Šarlot? (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs