Ko je nasledio silne milione Silvija Berluskonija? U igri je bilo 5 dece i mlada ljubavnica, a onda je otvoren testament

Godinu dana nakon smrti Silvija Berluskonija sada se sa sigurnošću zna ko je nasledio njegove milione

Vip priča
09:36h
Ko je nasledio silne milione Silvija Berluskonija? U igri je bilo 5 dece i mlada ljubavnica, a onda je otvoren testament
Foto: Marco Merlini / LaPresse / Profimedia

Prošla je godina dana do kako je preminuo bivši italijanski premijer i skandal majstor Silvio Berluskoni, koji je u to vreme imao 86 godina. Iza njega je ostalo petoro dece iz dva različita braka, kao i 53 godine mlađa devojka Marta Fašina.

Silvio Berluskoni
foto: Printscreen/Instagram

Kada se saznalo da je u vezi sa mladom Martom, svi su pomislili kako će ona biti ta koja će uzeti sve milione Silvija Berluskonija, međutim, ovaj iskusni političar je godinu dana pre svoje smrti napisao testament koji je otvoren tek nedavno. U njem ustoji da ima bogatstvo koje je procenjeno na 6,8 milijardi dolara te da će svaki dolar da pripadne njegovoj deci: Marini, Pjeru Silviju, Barbari, Elenori i Luiđiju.

Deca Silvija Berluskonija
Deca Silvija Berluskonijafoto: Pierre Teyssot / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pošto nije bio legalno venčan sa Martom Fašinom, ova mlada političarka ostala je bez ijednog miliona pokojnog Berluskonija.

Italijanski zakon nalaže da kada pokojnik ima više dece, ali nema preživelog supružnika, dve trećine nasledstva mora biti podeljeno podjednako između naslednika, što se u Berluskonijevom slučaju odnosi na njegovo petoro dece. Ali preostala jedna trećina može se slobodno raspodeliti, a Berluskoni je odlučio da podeli preostali deo podjednako između Marine i Pjer Silvija. Na osnovu sadržaja testamenta, Marina i Pjer Silvio će sada kontrolisati procenjenih 26,5% udela u Fininvestu, dok će Barbara, Eleonora i Luiđi imati po 15,6%. Oni će takođe podeliti Berluskonijevu imovinu van Fininvesta, sa investicijama koje uključuju nekoliko vila i kuća širom Italije, Francuske i Antigve.

Njegova najstarija ćerka Marina, koja ima 57 godina na čelu njegove kompanije Fininvest je već od 2005. godine.

Prvi put se pridružila porodičnom biznisu sa 29 godina, kada je postala potpredsednica Fininvesta, a trenutno predsedava Mondadorijem i član je odbora MediaForEurope. Proglašena po Forbsu kao jedna od najmoćnijih žena na svetu u 2010. godini, Marina je udata za bivšeg plesača.

Pjer Silvio (55) je izvršni direktor kompanije MediaForEurope, pozicije koju je dobio 2015. nakon godina rada u medijskim poslovima svog oca. Počeo je u Berluskonijevoj marketinškoj agenciji Publitalia 1992. sa 23 godine, pre nego što je prešao na TV mreže. Takođe je član odbora Fininvesta i Mondadorija.

Pjer Silvio Berluskoni
foto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

Berluskonijevo troje najmlađe dece, Barbara, Eleonora i Luiđi, su iz Berluskonijevog braka sa glumicom Veronikom Lario, sa kojom se oženio 1990. i razveo 2015.

Barbara (39), je član odbora Fininvesta i ranije je radila u italijanskom fudbalskom timu A.C. njen otac ga je prodao kineskim investitorima za 630 miliona dolara 2017. Luiđi(35) je bio član odbora Mediolanuma od 2007. i 2015. godine, a takođe je član odbora Fininvesta, kojem se prvi put pridružio 2012. godine sa 24 godine. Malo se zna o 38- jednogodišnja Eleonora, koja izgleda da nema zvaničnu ulogu ni u jednoj očevoj kompaniji.

U svom testamentu, napisanom u januaru 2022. tokom boravka u bolnici zbog infekcije urinarnog trakta, Berluskoni je svojoj deci ostavio oproštajnu poruku: „Volim vas sve veoma mnogo". Više od godinu dana kasnije, dao im je poslednji poklon: svoje milijarde.

Silvio Berluskoni
foto: Alessandro Serrano' / Universal images group / Profimedia

Gde je danas njegova devojka Marta Fašina?

Izgleda da Berluskoni nije mislio na svoju devojku Martu, kada je delio bogatstvo. Možda je mislio da će ona i sama dobro da se snađe. Godinu dana nakon njegove smrti, Marta na Instagramu i dalje deli njihove zajedničke slike tvrdeći da njihova "ljubav neće izbledeti".

Kada su je pitali kako se oseća godinu dana posle odlaska Silvija Berluskonija, Marta kaže: "Oduzeta mi je sreća. Istrgnuto mi je srce. To nije bila proživljena godina, to je bilo puko preživaljvanje. Ova strašna tuga se ne može prevazići, sa njom se živi.

1 / 5 Foto: Salvatore Laporta / ipa-agency.n / IPA / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs