OD NAJGRĐEG SIROMAŠTVA U KOM JE VLADALA BORBA ZA OPSTANAK, DO ZARADE OD 300 MILIONA: Legendarna priča o putu ka vrhu

Ovo je zadivljujuće putovanje Serene Vilijams, od njenih skromnih početaka do toga da postane globalna ikona i inspiracija milionima.

Vip priča
Autor:
OD NAJGRĐEG SIROMAŠTVA U KOM JE VLADALA BORBA ZA OPSTANAK, DO ZARADE OD 300 MILIONA: Legendarna priča o putu ka vrhu
Foto: Instagram

Serena Vilijams je ime koje odzvanja snagom, lepotom i čistom dominacijom na teniskom terenu. Nije samo jedna od najvećih sportistkinja svih vremena, već i simbol otpornosti, odlučnosti i uspeha.

Jedna od najdominantnijih i najikoničnijih ličnosti u istoriji ženskog tenisa, Serena Vilijams rođena je 26. septembra 1981. godine u Saginavu u Mičigenu. Neto vrednost Serene Vilijams možda se sada broji u milionima, ali nije uvek bilo tako. Rođena je u porodici Orasene Prajs i Ričarda Vilijamsa i bila je jedno od sedmoro dece.

Odrasla u Komptonu u Kaliforniji, zajedno sa svojom starijom sestrom Venus, Serena je rano pokazala sklonost za ovaj sport. Njihov otac, Ričard Vilijams, koji nije imao prethodnog teniskog iskustva, sam je učio igru iz video zapisa i trenirao svoje ćerke rigoroznim režimom treninga.

Serena Vilijams
foto: Profimedia

Od malih nogu, Serena je pokazivala izuzetan talenat i odlučnost na teniskom terenu. Sa četiri godine počela je redovno da vežba na javnim terenima u Komptonu, često se suočavajući sa izazovima kao što je nasilje u komšiluku. Uprkos ovim preprekama, Serenina strast za sportom je samo postajala jača. Na kraju, sestre Vilijams su se preselile na Floridu da bi trenirale pod vođstvom Rika Mačija u njegovoj akademiji.

Veza između Serene i Venus je zaista posebna. Venus, starija sestra i sedmostruka grend slem šampionka, utrla je put svojoj sestri u ovom sportu. Serena priznaje uticaj Venus, smatrajući je razlogom za njen uspeh: „Ne bi bilo Serene da nije bilo Venus. Venus je toliko skromna da zapravo ne pripisuje zasluge za to, ali je provalila ta vrata i ja sam protrčala. Ona je bila moj heroj, i još uvek je moj heroj.” reklaje Serena svojevremeno.

Zajedno su prikupile impresivnu kolekciju od 14 velikih titula u dublu, jačajući svoju sestrinsku vezu na terenu i van njega.

Njihova nepokolebljiva podrška jedna drugoj je očigledna i na terenu i van njega. Uprkos tome što su se takmičile jedna protiv druge 31 put na profesionalnim turnirima, a Serena je vodila u međusobnom odnosu 19-12, njihova sestrinska veza ostaje neraskidiva.

Serena Vilijams
foto: Profimedia

Serenin talenat i odlučnost brzo su postali očigledni dok se uzdizala kroz rang juniorskog tenisa, očaravajući publiku svojim moćnim servisom i nemilosrdnim stilom igre.

Međutim, prelomni trenutak došao je tek 1999. godine kada je osvojila svoju prvu grend slem titulu u pojedinačnoj konkurenciji na US Openu, čime je najavila dolazak na međunarodnu scenu. Zajedno sa njenom sestrom Venus, osvojile su svoju prvu grend slem titulu u dublu 1999. i osvojile olimpijsko zlato u dublu na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Uprkos ranom uspehu, Serena se suočila sa izazovima. Godine 2002. povreda skočnog zgloba nije je sprečila da osvoji četiri uzastopna grend slem turnira.

Godine 2003. aktuelna šampionka US Opena suočila se sa značajnim izazovima. Povreda je zahtevala operaciju kako bi se popravilo delimično kidanje tetive kvadricepsa njenog levog kolena. Ovaj neuspeh je prekinuo Serenin dominantni niz, tokom kojeg je osvojila 5 od prethodnih 6 grend slem turnira između 2002. i 2003. godine.

Serena Vilijams
foto: Profimedia/editorial images

Godine 2006. Serena je otkrila da se bori sa povredama i mentalnim zdravljem nakon neuspeha na Australijan openu. Uzimajući pauzu od turneje, pala je na 95. mesto na rang listi, ali se trijumfalno vratila 2007. godine, osvojivši titulu na Australijan openu. 2011. obe sestre su imale zdravstvene probleme. Venus je dijagnostikovan Sjogrenov sindrom, autoimuni poremećaj. A Sereni je dijagnostikovana plućna embolija.

Serenino poslednje pojavljivanje bilo je na US Openu 2022. Vođena novim trenerom, stigla je do trećeg kola pre nego što se oprostila od domaćeg turnira. Iako je njena potraga za još jednom titulom možda završena, Serenin uticaj na sport i njeno trajno nasleđe kao jedne od najvećih teniserki nastaviće da inspirišu generacije koje dolaze.

Njeno penzionisanje u septembru 2022. učvrstilo je njen status teniske legende.

Kolika je zarada Serene Vilijams?

Kontakti za oglašavanje daju veliki doprinos neto vrednosti Serene Vilijams. Serena Vilijams je 2003. ušla u istoriju potpisivanjem revolucionarnog ugovora od 55 miliona dolara sa Najkijem. Ovo partnerstvo traje dugi niz godina i dovelo je do posebnog priznanja 2022. Gigant sportske odeće odao je počast Serenini, otkrivanjem zgrade u svom sedištu u Oregonu koja nosi njeno ime.

Godine 2021. Serena Vilijams je glumila u velikoj reklami za striming servis DirecTV-a. Nije tačno precizirano koliko je dobila, ali Prema Vinsu Toresu, direktoru marketinga DirecTV-a, ova kampanja je bila najskuplja za kompaniju od 2015. godine kada je potrošila 164,6 miliona dolara na oglašavanje.

Serena Vilijams
foto: Printscreen Instagramserenawilliams Verified

Serena takođe ima ogromnu vilu na Beverli Hilsu, koja je koštala vrotlgavih 6,2 miliona dolara. Vila ima oko 6.000 kvadratnih metara i ima pet spavaćih soba i šest i po kupatila

Serena, za koju se zna da tečno govori francuski, takođe ima stan u Parizu sa prelepim pogledom na Ajfelov toranj. Iako je to samo prostor sa dve spavaće sobe, Serena, njen partner Aleksis i njihova ćerka Olimpija, smatraju da je dovoljno prostran i luksuzan.

Još 2015. godine, Serena je kupila kuću u Palm Bič Gardensu u Južnoj Floridi za 2,4 miliona dolara. Smeštena na 1,25 hektara zemljišta, novoizgrađena kuća ima pet spavaćih soba i pet kupatila. Kada joj se rodila ćerka Aleksis, Serena je odlučila da se tiho povuče na Floridu kako bi ga odgajala, povremeno delivši njene fotografije na Instagramu.

Suprug Serene Vilijams je Aleksis Ohanian. On je poznat po pokretanju platforme Redit, a takođe vodi grupu pod nazivom 776 koja se bori protiv nepravde širom sveta.

Serena Vilijams
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Upoznao je Serenu 2015. godine, a nakon kratkog zabavljanja, verili su se 2016. Venčali su se na otmenom venčanju inspirisano bajkom ,,Lepotica i zver" u Nju Orleansu, u Luizijani. Venčanje je koštalo mnogo, a sama Serenina haljina koštala je 3,5 miliona dolara.

Kao jedna od najuspešnijih i najprepoznatljivijih sportistkinja na svetu, neto vrednost Serena Vilijams je porasla do zapanjujućih visina, zahvaljujući njenim unosnim ugovorima o podršci, poslovnim poduhvatima i novčanim nagradama sa turnira. Serena ima procenjenu neto vrednost od oko 300 miliona dolara.

U 2021. godini, Serena je zaradila 45,3 miliona dolara, što ju je svrstalo na 31. mesto na Forbsovoj listi 50 najplaćenijih sportista na svetu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs