IRFAN MENSUR JE 3 PUTA PREVARIO SMRT, A PREZIME JE PROMENIO IZ OVOG RAZLOGA: Ima 3 sina, ali samo jednom je ĆALE

Veliki Irfan Mensur danas proslavlja svoj 72. rođendan a mi se tom prilikom sećamo njegovog neverovatnog života

Vip priča
IRFAN MENSUR JE 3 PUTA PREVARIO SMRT, A PREZIME JE PROMENIO IZ OVOG RAZLOGA: Ima 3 sina, ali samo jednom je ĆALE
Foto: ATA Images

Pre tačno 72 godne rođen je naš veliki glumac Irfan Mensur u Sarajevu i to kao Irfan Kurić. Možda vam pod tim imenom i prezimenom nije poznat ali kao Irfan Mensur sigurno jeste.

Irfan Mensur
foto: Kurir / Marina Lopičić

Kažu da život piše romane, a po njegovom bi stvarno i mogao da se napiše jedan. Sa majčine strane hrišćanin grofovske krvi,sa očeve musliman, a iz ruku ne ispušta brojanicu na kojoj se nalaze krst, polumesec i Davidova zvezda.

Kada mu je bilo šest godina roditelji su se razveli. Otac je otišao u Niš, a majka se nakon nekog vremena preselila u Švedsku. Irfan je odrastao s bakom u sarajevskom naselju Hrasno.

Završio je Osnovnu školu „Blagoje Parović“, a nakon toga pohađao „Treću sarajevsku gimnaziju“. Tri razreda gimnazije je završio u Sarajevu, a četvrti u Nišu.

Odlazak iz Sarajeva ga je veoma pogodio. U Niš se preselio kod oca i njegove supruge Miroslave Mime Vuković. Mima je bila glumica, a preko nje i njenih prijatelja Irfan se zainteresovao za glumu te odlučio da upiše Akademiju.

Irfan Mensur
foto: Kurir / Marina Lopičić

Kada je maturirao preselio se u Beograd i upisao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Tada je promenio prezime Kurić u Mensur, po očevom imenu. U jednom intervjuu je izjavio da je to učinio kako bi iza sebe ostavio nešto, kako bi stvorio jednu novu malu porodičnu lozu, te dodao da su roditelji znali za njegovu nameru i da se nisu protivili tome.

Diplomirao je sa svim devetkama i desetkama u klasi profesora Miroslava Minje Dedića, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dobitnik je dve godišnje nagrade koje ovo pozorište dodeljuje. Sada se pored glume bavi i pozorišnom pedagogijom i režijom.

Iz ljubavi sa manekenkom Ljiljanom Perović dobija sina Filipa 1985. koji nije pratio stope slavnih roditelja i danas se bavi ekonomijom. Iako ovaj brak nije opstao, Irfan je uvek imao samo reči hvale za bivšu suprugu.

Velika ljubav ponovo kuca na njegova vrata sredinom 90ih godina prošlog veka kada upoznaje mladu glumicu u usponu Srnu Lango sa kojom se venčava 1998. Već 2000. godine dobijaju naslednika Pavla u pravom smislu te reči, jer on danas preti da nadmaši uspeh svojih roditelja.

Irfan Mensur
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Srna iz prošlog braka ima sina Aleksu koga je glumac prihvatio kao svoje dete i danas ga zove svojim sinom. Aleksa je rođen 1996. godine godine i student je prava i produkcije.

"Kad sam odlazio na operaciju da mi ugrade tri bajpasa, znao sam da iza sebe ostavljam nešto." izjavio je Mensur. "Ostavljam tri čoveka iza sebe, Filipa, Pavla i Aleksu (Srnin sin iz prvog braka). Aleksu delim s njegovim ocem", kaže glumac. "Odgajio sam ga od njegove druge godine. On mu je tata, a ja sam mu ćale."

Imao je Ifran više puta tokom svog života bliski susret sa smrću. Prvi put strašnih devedesetih kada je bukvalno imao pištolj ustima i to sve zbog svog prezimena, kako kaže Mensur tada je morao na neko vreme da ide iz zemlje zbog nekih primitivnoih ljudi koji su želeli da se svi prezivaju na .

Otišao je u Švedsku gde je dobio i njihov pasoš ali pošto je na njemu pisalo da je politička izbeglica glumac ga je vratio.

Po povratku u Srbiju nastavlja da niže uspehe i danas je jedan od najvažnijih glumaca na našim prostorima.

2013. godine, nastupajući u Zaječaru doživeo je srčani udar. Posle ugrađene premosnice morao je da se odrekne cigareta, zbog čega je počeo da nosi i da vrti brojanicu na kojoj se nalazi krst, polumesec i Davidova zvezda, čisto da bi "umirio ruke". Danas je ona velika simbolika toga ko je zaista Irfan Mensur.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs