ČUVENU PESMU "AMENO" SVI PEVAJU I DANAS, A MALO KO ZNA O ČEMU SE U NJOJ RADI: Značenje legendarnog hita će vas FRAPIRATI

Hit "Ameno" i sada svi pevuše, postala je planetarni hit, a mnogi ne znaju šta znače reči - Dori me, interimo adapare, dori me...

Celebrities
21:19h Autor:
ČUVENU PESMU "AMENO" SVI PEVAJU I DANAS, A MALO KO ZNA O ČEMU SE U NJOJ RADI: Značenje legendarnog hita će vas FRAPIRATI
Spot za pesmu "Ameno", Foto: Printscreen Youtube - ERA

Pesma "Ameno" je deo albuma “Era” koji je kompozitor Erik Levi, zajedno sa tekstopiscem Gajem Proteroom, objavio 1996. godine. Album je za kratko vreme doživeo svetski uspeh. Prodat je u preko šest miliona primeraka i, u to vreme, postao je najizvoženiji muzički proizvod u istoriji Francuske.

Sav taj ogromi uspeh, grupa je dugovala jednoj pesmi - “Ameno”. Pa, o čemu taj planetarni hit zapravo govori? I…

Šta znači “Dori me, interimo adapare, dori me... Ameno, ameno”?

Odgovor je - baš ništa!

“Ameno” je pesma napisana na pseudo-latininskom. To zapravo znači da reči zvuče kao latinski, ali da su u stvari namerno lišene bilo kakvog konkretnog značenja. U pitanju je suptilna mešavina latinskog, italijanskog, španskog i portugalskog jezika. Neke reči ili čak i čitave sintagme zaista postoje i mogu se prevesti sa nekog od ovih jezika, ali uzeta u celini - pesma nema apsolutno nikakvo značenje!

Levi i Protero poznati su po stvaranju ovakve vrste muzike, a najveći broj njihovih pesama liči na mešavinu crkvenog pojenja i čarobnjačkih inkantacija.

Nije tajna odakle im inspiracija. Levi se u mladosti interesovao za istoriju katara tj. albižana - srednjovekovnog religioznog pokreta (za čije učenje se veruje da ima korene u učenju balkanskih bogumila), pa je čitav projekat “Era” osmislio tako da namerno asocira na taj istorijski period, misticizam i magiju.

I inače, najveći broj teoretičara muzike Nju ejdž pravac definiše kao smirujuću muziku namenjenu relaksaciji, pogodnu za jogu, meditaciju ili čitanje. Ona treba da kod slušaoca izazove pozitivna osećanja, ublaži stres i stvori smirujuću atmosferu.

Spot je rađen je u istom maniru kao i čitav projekat i u njemu ćete videti prelepe čarobnice koje se bore protiv vitezova braneći mladog kraljevića, jaku svetlost i duboku tamu… tj. jednu kompletnu bajku ispričanu u nešto manje od četiri minuta i potpomognutu horskim pevanjem i mističnom muzikom.

Sa neverovatnih 147 miliona pregleda i dalje je pravi hit na internetu i aktuelna je kao da je juče izašla!

(Stil / Istorijski zabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs