KO SME, TAJ MOŽE! KO NE ZNA ZA STRAH TAJ IDE NAPRED: Rekao je Živojin Mišić i zaveo ženu KOJA SE ZBOG NJEGA ODREKLA SVIH

Životna priča Vojvode Živojina Mišića zaslužuje film, jer ono što je ovaj čovek doživeo je neverovatno

Zanimljivosti
KO SME, TAJ MOŽE! KO NE ZNA ZA STRAH TAJ IDE NAPRED: Rekao je Živojin Mišić i zaveo ženu KOJA SE ZBOG NJEGA ODREKLA SVIH
Foto: Wikipedia

„Život je večita borba. Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred!".

Čuvena rečeneca slavnog vojskovođe, a iznad svega velikog čoveka, Vojvode Živojina Mišića doslovno oslikava njegov život.

Živojin Mišić
foto: Wikipedia

Jedan od najvećih junaka Prvog svetskog rata i legenda umro je pre više od 100 godina 20. januara davne 1921.

„Kada kažete vojvoda prva asocijacija ljudima je upravo Živojin Mišić, ne samo zbog veličine znanja i sposobnosti komandovanja, već zato što je s njim doneta sloboda narodu i to je prenošeno s generacije na generaciju do danas", reči su Mitra Kovača, generala-majora u penziji.

Mišić je bio komandant srpske vojske koji je u Prvom svetskom ratu bio zaslužan za pobedu u bici na Kolubari, a bio je i deo oslobodilačke Solunske operacije 1918.

Njegov manevar se i danas izučava na vojnim školama, a svojevremeno je i on predavao na istim. Priznat je za jednog od značajnih stratega 20. veka, a navodno njegova strategija se izučava i na američkoj vojnoj akademiji na Vest pointu.

Mišića su vojnici voleli i bojali su ga se, ali su znali da je pravičan i verovali su u njegovu srećnu zvezdu, on je bio vojnik odluke, izuzetno inteligentan i znao je da bude uporan u viziji kao i da je nametne.

Zahvaljujući Kolubarskoj bitci 1914. koja je bila prva pobednička operacija, za srpsku vojsku se pročulo u svetu - jer je mala armija uspela da se odupre moćnom Austrougarskom carstvu.

Vojvoda Živojin Mišić rođen je 20. jula 1855. kao 13. dete u porodici, u selu Struganiku. Za vojsku ga je zainteresovao stariji brat Lazar i nakon šest godina gimnazije upisuje Vojnu artiljerijsku školu u Beogradu - rang današnje Vojne akademije.

Pored umeća ratovanja imao je umeće i za jezike, te je govorio francuski, nemački, ruski, kao i italijanski i grčki. Takođe, Mišić je govorio da mu je ples bio posebno koristan ispit koji je učio pred kraj studija.

Mišić je i tokom školovanja prepoznat kao talentovan oficir pa je slat na vojne škole i u Austrougarsku da se doškoluje. Dobija nakon Kolubarske bitke čin Vojvoda što je najviše zvanje i najviše priznanje koje se moglo odati jednoj ličnosti za zasluge u komandovanju srpskom vojskom.

Mišić je učesnik 6 ratova - od Srpsko-turskog rata 1876, preko Balkanskih do Prvog svetskog rata,a nosilac 39 ordena.

Živojin Mišić, Lujza Mišić
foto: Wikipedia

Oženio je Lujzu Krikner, ćerku bogatog švajcarca nemačkog porekla, koja se zbog ljubavi prema njemu prvo odrekla roditelja, a kasnije i svoje vere, imena i prezimena. Sa njom je imao 3 sina i 3 ćerke. Lujza postaje Magdalena Mišić i ostaje uz Živojna dok nije izdahnuo na njenim rukama, poslednje što je rekao je bilo “Opšta je situacija dobra. Oni se povlače…” što dokazuje njegovu posvećenost vojsci i svom narodu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs