IMAO JE 5 ŽENA KOJE SU MU RODILE 24. DECE: Želeo je da mu sva braća budu pobijena zbog ŠOK RAZLOGA

Murat III bio je jedan od omiljenih sultana, koji je imao najviše dece.

Zanimljivosti
IMAO JE 5 ŽENA KOJE SU MU RODILE 24. DECE: Želeo je da mu sva braća budu pobijena zbog ŠOK RAZLOGA
Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Sultan Murat III je bio 12. osmanski vođa. Bio je sin sultana Selima II i Nurbanu sultanije i rođen je u Manisi za vreme očevog namesništva.

Kada je njegov otac postao guverner Karamana, njegov deda Sulejman I, takođe poznat kao Sulejman Veličanstveni, postavio ga je za guvernera Akšehira. Kada mu je deda umro, a otac postao sultan, postao je guverner Manise.

Murad III je bio talentovan, dobro obrazovan, religiozan i bio je jedan od miljenika. Na presto je stupio sa 29 godina 1574. godine. Vladao je skoro 21 godinu. Umro je od apopleksije 15. januara 1595. godine.

Sultan Murat III po dolasku na vlast dao je zadaviti svoju mlađu braću, što je tada bila uobičajena praksa. Naime, na taj su način sultani osiguravali da njihovi sinovi kasnije naslede prestolje, budući da u muslimanskim dinastijama to nije automatski osigurano (vlast obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata i tako redom, a tek onda na sledeću generaciju).

Zanimljivo je da je Muratova omiljena supruga bila po rođenju plemkinja iz Venecije. Izvorno se zvala Sofia Bellicui Baffo i bila je katolkinja. Jednom prilikom zarobili su je gusari i tako je dospela na sultanov dvor. Po obraćenju na islam dobila je ime Safija. Postala je jedna od najuticajnijih žena u istoriji Osmanskog Carstva.

Imao je pet žena i bio je sultan koji je imao najviše dece od svih sultana Osmanskog carstva. Žene su mu rodile čak 24. dece.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs